Last van een dwangstoornis?

rTMS effectieve behandeling bij dwang.

Over een dwangstoornis

Een compulsieve stoornis, ook wel bekend als obsessieve compulsieve stoornis (OCS), is op een verkeerde manier omgaan met angstige gedachten of een angstig gevoel. Een rTMS behandeling kan helpen, vaak zijn de positieve effecten al merkbaar na 15 behandelingen.

Wat is een dwangstoornis?

Een obsessief compulsieve stoornis is een angststoornis. Iemand met een obsessief compulsieve stoornis heeft steeds terugkerende dwanggedachten (obsessies) of dwanghandelingen (compulsies). Dwanggedachten zijn vaak voorkomende zich opdringende gedachten, beelden of opwellingen. Deze gedachten zijn erg hardnekkig en veroorzaken angst. Mensen met een obsessief compulsieve stoornis vinden de gedachten zelf zinloos. Mensen weten dat de gedachten niet van buitenaf komen, maar dat ze ze zelf bedenken. De dwanggedachten gaan veel verder dan het zich zorgen maken over dagelijkse zaken. De dwanggedachten gaan vaak over ziektes, vuil, God, seks, de eigen agressie en over het maken van fouten met vreselijke afloop.

Dwanggedachten en dwanghandelingen

Over het algemeen wekken de dwanggedachten angst op. Om deze angst kwijt te raken gaat men handelingen verrichten. Deze handelingen worden dwangmatig (dwanghandelingen), maar zorgen er wel voor dat de angst, helaas vaak tijdelijk, afneemt. Veel voorkomende dwanggedachten gaan over iemand anders letsel toebrengen (neersteken, laten verdrinken), gewelddadige gedachten, godslasterlijke gedachten en twijfelen (bijvoorbeeld of je geen verkeerde dingen hebt gezegd) of twijfelen over je geaardheid (H-OCD).

De twee dwanghandelingen die het meest voorkomen, zijn het controleren en het schoonmaken (smetvrees). Ook in het hoofd kunnen dwanghandelingen voorkomen, zoals dingen moeten tellen of telkens opnieuw weer bidden.
Door de dwanghandeling uit te voeren denken mensen met een obsessief compulsieve stoornis dat de dingen waar ze bang voor zijn, niet zullen gebeuren. Wanneer iemand bang is om anderen of zichzelf te besmetten zal diegene vaak handen, armen, kleren, of het hele huis op een bepaalde manier wassen/schoonmaken. Mensen die bang zijn voor rampen zullen vaak het licht, de kranen, stopcontacten, gaskranen en bankafschriften blijven controleren. Ook dingen moeten aanraken, symmetrisch neerzetten, verzamelen of herhalen zijn dwanghandelingen.

Behandeling en resultaten met rTMS

Gemiddeld bestaat een behandeltraject bij rTMS International uit 30-50 behandelingen. Dit aantal is nodig om positieve, langdurige resultaten te bereiken. Voorafgaand aan een behandeling plannen wij een kennismakingsgesprek met u in. Dit gesprek is bedoeld om een duidelijker beeld te krijgen van uw dwang gerelateerde klachten. De behandelaar kan zo een goede inschatting maken van de slagingskans van de behandeling. Bij ruim 50 procent van de cliënten met een dwangstoornis slaat een behandeling met rTMS aan. Benieuwd wat rMTS voor u kan betekenen? Neem vandaag nog contact op voor een eerste kennismaking.20

Korte werkwijze

rTMS staat voor repetitieve Transcraniële Magnetische hersenStimulatie (rTMS). Door middel van magnetische pulsen worden bepaalde hersengebieden gestimuleerd waardoor de communicatie tussen hersengebieden verbetert en depressie en dwang gerelateerde klachten verdwijnen. De magnetische pulsen zijn afkomstig van een spoel die tijdens de behandeling boven het hoofd wordt geplaatst. Gedurende twintig minuten worden er magnetische pulsen richting de hersenen afgegeven.

Duur

30-50 sessies

Tarieven

Meer informatie

Vergoeding

vanuit de basis