Stress, stress en nog eens stress

Tegenwoordig horen we het steeds vaker: mensen zijn gestrest. Maar wat is stress eigenlijk? Wat zijn de gevolgen van langdurige stress? En hoe kunt u beter omgaan met stress? Bram Wernsen, oprichter en initiatiefnemer van rTMS International, vertelt er alles over!

Wat is stress?

Stress betekent niets anders dan spanning of druk en is niet per definitie ongezond. U heeft een bepaalde mate van ‘druk’ nodig om goed te kunnen functioneren. Gezonde stress is de spanning die men voelt bij een spannende gebeurtenis, zoals een presentatie of een sollicitatiegesprek. Zodra de spannende gebeurtenis voorbij is, neemt de spanning weer af. Het kan ook voorkomen dat deze spanning niet verdwijnt en langdurig aanhoudt. Dit is ongezonde stress en kan zelfs resulteren in een depressie of burn-out.

Depressie na langdurige stress

Bram: “Mensen die bij rTMS International komen, hebben vrijwel allemaal te maken met te veel stress. Stress heeft, ondanks dat het een psychologisch fenomeen is, veel fysieke gevolgen, zoals hartkloppingen, pijnlijke spieren en spanningshoofdpijn. In het geval van langdurige stress komen daar geheugenproblemen, problemen met focussen, moeilijk in slaap komen en in slaap blijven gedurende de nacht. Dit zorgt voor negatieve effecten op het lichaam. Langdurige stress kan leiden tot psychische problemen.  Als stress langdurig is, wordt men lichamelijk en psychisch uitgeput. Men maakt zich continu zorgen, slaapt niet genoeg, en dit zorgt voor nog meer stress. Na een tijd wordt het teveel en is er sprake van een burn-out of depressie.”

Hersenactiviteit stimuleren met een rTMS behandeling

De cliënten die bij rTMS International worden behandeld hebben na langdurige stress een depressie ontwikkeld. “Vaak is bij mensen met langdurige stress en een depressie de linker prefrontale cortex te weinig actief. Dit zorgt voor een verstoorde balans in het emotie-regulatie zorgt netwerk”, zegt Bram. Door rTMS (repetitieve transcraniële magnetische stimulatie) maken de hersenen extra neurotransmitters aan, wat zorgt voor een verhoogde hersenactiviteit. Bram: “Doordat de voorste hersenen actiever worden, wordt het limbische systeem, het systeem wat de emotie reguleert, afgeremd. Verder worden er ook meer receptoren aangemaakt. Hierdoor worden emotie-regulerende stoffen beter door het brein opgepakt.”

rTMS behandeling met een gesprek

Wat maakt rTMS International uniek? De gesprekken met een psycholoog of coach tijdens de behandeling. Bram: “Door in gesprek te gaan met de cliënt, achterhalen we samen de patronen die stressvol zijn. Vervolgens leert u zelf deze patronen te herkennen en er uiteraard anders mee om te gaan.”

Beter omgaan met stress? Volg de tips van Bram:

  • Houd een paar weken een dagboek bij door steeds de datum, tijd en plaats te noteren als u veel stress ervaart. Wat was u aan het doen? Welke mensen waren erbij? Hoe voelde u zich? Op die manier krijgt u een beter inzicht in wat bij u druk veroorzaakt, hoe u beter om kunt gaan met deze situaties of hoe u deze kunt vermijden. Ook door het op te schrijven, schrijft u letterlijk de stress van u af.
  • Ga meer bewegen (sporten). De stresshormonen maken uw lichaam klaar om te vechten of te vluchten. Omdat u dit niet doet/wilt, is sporten een heel goed alternatief. Nadat u gesport heeft, voelt u zich weer rustig en ontspannen. U hoeft niet een uur naar de sportschool, een stukje wandelen kan ook al helpen.
  • Nee zeggen. Vaak doen mensen dit niet omdat ze anderen niet willen kwetsen of teleurstellen. U gaat dan over uw eigen grenzen heen of u verloochent uzelf. Dit zorgt voor stress, omdat u iets doet wat u eigenlijk niet wilt doen. Zorg dat u erachter komt waar uw grenzen liggen en ga er niet meer overheen!
  • Onderzoek waar u energie van krijgt (of in het verleden van kreeg) zoals een hobby, sport of afspreken met vrienden. Op deze manier heeft u de mogelijkheid om aan andere, minder stressvolle dingen te denken waardoor uw lichaam ook minder gestrest zal zijn.
  • Af en toe een massage kan ook heilzaam werken. Een massage remt de aanmaak van adrenaline en cortisol af en stimuleert juist de aanmaak van endorfine en serotonine. Endorfine zorgt voor een geluksgevoel en stilt de pijn en serotonine werkt positief op uw stemming en zelfvertrouwen. Ook oxytocine wordt aangemaakt, wat zorgt voor geborgenheid en rust.

Heeft u last van langdurige stress? Plan een afspraak bij ons in. Wij kijken samen met u naar uw klachten en of de behandelingen van rTMS iets voor u kunnen betekenen.

Bron: dokterdokter.nl & wijzijnmind.nl