Mijn naam is Paul, ben 23 jaar en heb rTMS gevolgd bij Bram Wernsen.
Voordat ik aan deze therapie begon was ik al ongeveer een half jaar gestopt met paroxetine/seroxat (dat mij erg vooruit heeft geholpen, trouwens). Deze heb ik 6 jaar geslikt omdat ik last had van aanwezige angsten, waar ik niet gemakkelijk doorheen kon breken. Hierdoor voelde ik mij lusteloos en bleef mijn wereld erg klein.
Ik had het idee toen ik besloot te stoppen met de medicijnen dat het kwam door heftige gebeurtenissen in mijn leven en wou het zeker een kans geven om weer zonder te proberen. Ook wou ik voor mezelf weten wat er nou precies aan de hand was met me. Dit leek in eerste instantie goed te gaan de eerste paar maanden, maar merkte langzaam aan dat ik me steeds meer begon terug te trekken. Sociale situaties ging ik vermijden en ik ging uiteindelijk het huis niet meer uit. Er was iets in mij aanwezig waar ik voor mijn gevoel niks aan kon doen. Er moest dus wat gebeuren. Medicijnen wou ik niet opnieuw gebruiken, omdat ik er eerst achter wou komen of er therapieën waren die het probleem ‘bij de bron’ konden aanpakken, in plaats van de oneindige symptoom bestrijding.
Door internet kwam ik achter rTMS en kwam snel in contact met Bram. Bij hem kon ik terecht nadat ik een EEG heb laten maken.
De behandeling voelt best eigenaardig in het begin, dat tikken, maar went heel snel. Toen de eerste sessie klaar was liep ik naar buiten en het leven leek anders aan te voelen dan voor de behandeling. Dat voelde erg goed, de kleuren leken een stuk scherper te zijn geworden.
Na tien behandelingen heb ik nog een EEG laten maken en daaruit bleek dat de gebieden waarin afwijkingen zichtbaar waren in de eerste EEG te zijn verdwenen. Er kwam een soort opluchting over mij heen die ik nooit meer zal vergeten. Het voelde als een overwinning. De overige tien sessies (van de 20) heb ik netjes afgemaakt.
Bram heeft me bijgestaan in het proces en naast empathisch naar mijn mening ook erg nuchter. Hij probeert zo realistisch mogelijk te blijven. Ook als je aangeeft dat je je een stuk beter voelt dan kan hij alsnog sceptisch zijn; hij houdt je niet voor de gek en maakt dingen niet mooier dan ze zijn. Wat ik een gepaste eigenschap vindt voor iemand die dit werk doet.
Ik raad dit de mensen die voor hun gevoel weinig kunnen doen aan hun gemoed, ook al hebben ze van alles geprobeerd. Veel sterkte en succes!
Dankjewel Bram, ik wens je veel geluk toe in de toekomst,
Paul

4.5/5

Man, 23 jaar, angst en depressie