Veelgestelde vragen

Hier vind u meer antwoorden op veelgestelde vragen over rTMS.

Staat uw vraag er niet tussen? Of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Wanneer er sprake is van een therapie resistente depressie en u voor volledige vergoeding in aanmerking wilt komen, dan is er een verwijzing van de huisarts of psychiater nodig. Hierin moet staan dat er sprake is van een therapie resistente depressie (twee behandelingen hebben niet geholpen) en dat rTMS bij rTMS International geïndiceerd is. Voor de behandeling van dwangklachten is er ook een verwijzing nodig. Hierin moet staan dat u in therapie wilt voor uw dwangklachten bij rTMS International. Wanneer u liever anoniem behandeld wilt worden, zonder dat de huisarts of zorgverzekeraars afweten van uw klachten, dan is er uiteraard ook geen verwijzing nodig.

U kunt bij rTMS International altijd snel terecht voor een intakegesprek en behandeling. Een pre intake vindt meestal binnen 1 a 2 weken plaats. Daarna krijgt u een intake met een psychiater. Dit duurt maximaal 2 weken. Als dit tweede gesprek is geweest, kunt u vrijwel direct daarna beginnen. 

rTMS is een techniek die eind jaren 1990 werd geïntroduceerd als behandeling voor depressie. Sindsdien is wetenschappelijk en klinisch onderzoek uitgevoerd om de veiligheid van de behandeling vast te stellen en de meest effectieve protocollen te onderzoeken. Vast is komen te staan dat rTMS een veilige methode is die bij een groot deel van de cliënten bijdraagt aan het verminderen van depressie en/of dwang gerelateerde klachten. Verschillende publicaties laten zien dat cliënten met de diagnose “therapieresistent” positief reageerden op behandeling met rTMS. rTMS is sinds 2008 goedgekeurd door de FDA (Food and Drug Administration).

Een behandeling met rTMS doet geen pijn en heeft weinig tot geen bijwerkingen. U neemt plaats in een gemakkelijke stoel of behandeltafel waarna de spoel die de magnetische pulsen afgeeft boven uw hoofd wordt geplaatst. Door de magnetische pulsen worden bepaalde hersengebieden gestimuleerd en nemen uw depressie en/of dwang gerelateerde klachten af. Een behandeling met rTMS kan lichte spanningshoofdpijn veroorzaken na afloop van de behandeling. Deze gaat vanzelf weer over.

rTMS is een veilige en wetenschappelijk onderbouwde behandeling voor depressie en dwang. Hoewel het over het algemeen als veilig wordt beschouwd, zijn er enkele risico’s en mogelijke bijwerkingen waar rekening mee moet worden gehouden. Het is belangrijk op te merken dat deze risico’s meestal mild van aard zijn en niet bij alle mensen optreden. Enkele mogelijke risico’s zijn onder andere: 
Hoofdpijn: Dit is een veelvoorkomende bijwerking en kan tijdens of na de behandeling optreden. (bij 10% van de mensen)
Lichte pijn of ongemak op de plaats van stimulatie: Sommige mensen ervaren ongemak of lichte pijn op de plaats waar de magnetische stimulatie wordt toegepast. (Zeldzaam)
Lichte duizeligheid: Sommige patiënten melden dat ze zich licht in het hoofd voelen na een sessie. (Heel zeldzaam)
Spiersamentrekkingen of tintelingen: Tijdens de stimulatie kunnen patiënten milde spiercontracties of tintelingen in de huid ervaren. (Heel zeldzaam)

In zeldzame gevallen kunnen epileptische aanvallen optreden: Hoewel dit uiterst zeldzaam is, kan rTMS bij mensen met een bekende geschiedenis van epilepsie theoretisch gezien een aanval veroorzaken. In Nederland is dit nog nooit voorgekomen. 

Gemiddeld zijn voor een blijvend effect 30 tot 50 sessies nodig. Zie hier wat de kosten zijn. 

Wanneer er sprake is van een therapie resistente depressie (2 soorten behandelingen hebben niet gewerkt) wordt de behandeling volledig vergoed. Wanneer er sprake is van dwangklachten, dan worden de gesprekken die u tegelijkertijd krijgt vergoed. Alleen DSW en Zorg en Zekerheid vergoeden helemaal niets. 

Wanneer uw medicatie gebruikt voor uw depressie en/of dwangstoornis kan de behandeling met rTMS worden toegepast en medicatie eventueel worden afgebouwd. Op basis van uw persoonlijke situatie en behandelplan zal dit nader worden bekeken. Dit gaat in overleg, indien gewenst, met uw voorschrijvend arts of met één van onze psychiaters. 

Behandeling met rTMS kan onder bepaalde voorwaarden bij minderjarigen (vanaf 12 jaar) met depressieklachten worden toegepast. Het is voor kinderen ook een veilige behandeling. Kinderen moeten wel eerst ook medicatie en gesprekstherapie hebben geprobeerd.  Zie hier een artikel waarin staat dat bevordering van toepassingen in de zich ontwikkelende hersenen is gerechtvaardigd.  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1935861X19304966

Voor meer informatie kunt u mailen naar info@rtms-international.com

rTMS is een bewezen effectieve methode bij de behandeling van depressie en dwang gerelateerde klachten. Bij rTMS bij depressie zijn gemiddeld 30-50 sessies nodig.
Neurofeedback is een behandeling bij klachten gerelateerd aan slaapproblemen, zoals ADHD/ ADD. Bij neurofeedback zijn gemiddeld 40-50 sessies nodig