Over rTMS International

RTMS International is opgericht vanuit onze jarenlange ervaring met de positieve resultaten van rTMS en onze ambitie dit voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken. 

Over rTMS International
Bij rTMS international werken enkel psychologen en psychiaters. Hiervoor is gekozen omdat wij naast de rTMS ook gesprekstherapie geven.  Een depressie en/of dwangstoornis is een chemische disbalans die in de hersenen is ontstaan. Dat wil zeggen: bepaalde gebieden werken niet goed (meer) samen. Door middel van rTMS beïnvloeden wij de wijze waarop deze hersengebieden samenwerken met positieve resultaten tot gevolg. De combinatie van rTMS en gesprekstherapie helpt veel mensen van een (langdurige) depressie of dwangstoornis af. Dit is inmiddels veelvuldig door dubbelblind placebo-gecontroleerd onderzoek uitgewezen.

Bij ruim 65% van de cliënten met een depressie en 60% van de cliënten met een dwangstoornis slaat een behandeling met rTMS aan. Klachten nemen met gemiddeld 70% af bij een depressie en met 60% in geval van een dwangstoornis. Een behandeling met rTMS heeft nauwelijks bijwerkingen, in enkele gevallen betreft dit lichte spanningshoofdpijn.

Alternatief voor ECT en medicatie
Alle vormen van neuromodulatie werken door elektrische stroom te gebruiken om specifieke delen van de hersenen te activeren of te deactiveren. De meest bekende is elektroconvulsietherapie of ECT. Dit staat ook wel bekend als electroshocktherapie. RTMS staat ver af van ECT. RTMS werkt met een gegenereerd elektromagnetisch veld in plaats van elektrische gelijkstroom. Bovendien levert rTMS een gerichte dosis energie aan specifieke delen van de hersenen in plaats van de hersenen vrijwel in z’n geheel te beïnvloeden, zoals ECT. Deze aanpak vermindert de risico’s op ongewenste bijwerkingen aanzienlijk.
rTMS kan ook een alternatief zijn voor medicatie of kan rTMS ondersteunend zijn bij de afbouw van medicatie.

Behandelingen

Veelgestelde vragen

Wat is een EEG?
Een EEG is een methode waarbij door middel van een badmuts elektroden op het hoofd worden geplaatst om zo uw hersenactiviteit in kaart te brengen. Eventuele afwijkingen worden door middel van het EEG opgemerkt. Het EEG wordt dus gebruikt om vast te stellen of u hersenactiviteit vertoont die gevaarlijk zou kunnen zijn om te stimuleren met magnetische hersenstimulatie. Dit is alleen het geval bij eventuele epileptische activiteit. Wanneer het EEG aantoont dat hier sprake van is, moet eerst een neuroloog worden geraadpleegd alvorens met de behandeling kan worden gestart.
Om een goede EEG te maken. wordt er gebruik gemaakt van geleidende gel. Na het EEG wordt zoveel mogelijk gel weggehaald maar een restant zal zichtbaar blijven. Thuis één keer uw haar wassen zorgt ervoor dat alle gel is verdwenen.
Heb ik een verwijzing nodig van mijn huisarts?
Wanneer er sprake is van een therapie resistente depressie en u voor volledige vergoeding in aanmerking wilt komen, dan is er een verwijzing van de huisarts of psychiater nodig. Hierin moet staan dat er sprake is van een therapie resistente depressie (twee behandelingen hebben niet geholpen) en dat rTMS bij rTMS International geïndiceerd is. Voor de behandeling van dwangklachten is er geen verwijzing nodig. Wanneer u liever anoniem behandeld wilt worden, zonder dat de huisarts of zorgverzekeraars afweten van uw klachten, dan is er uiteraard ook geen verwijzing nodig.
Is er een wachtlijst?
U kunt bij rTMS International altijd snel terecht voor een intakegesprek en behandeling. Zodra het EEG is verricht en hieruit geen bijzonderheden blijken, kan worden gestart met de behandeling.
Waarom heb ik niet eerder van rTMS gehoord?
rTMS is een techniek die eind jaren 1990 werd geïntroduceerd als behandeling voor depressie. Sindsdien is wetenschappelijk en klinisch onderzoek uitgevoerd om de veiligheid van de behandeling vast te stellen en de meest effectieve protocollen te onderzoeken. Vast is komen te staan dat rTMS een veilige methode is die bij een groot deel van de cliënten bijdraagt aan het verminderen van depressie en/of dwang gerelateerde klachten. Verschillende publicaties laten zien dat cliënten met de diagnose “therapieresistent” positief reageerden op behandeling met rTMS. rTMS is sinds 2008 goedgekeurd door de FDA (Food and Drug Administration).
Doet een rTMS behandeling pijn?
Een behandeling met rTMS doet geen pijn en heeft weinig tot geen bijwerkingen. U neemt plaats in een gemakkelijke stoel of behandeltafel waarna de spoel die de magnetische pulsen afgeeft boven uw hoofd wordt geplaatst. Door de magnetische pulsen worden bepaalde hersengebieden gestimuleerd en nemen uw depressie en/of dwang gerelateerde klachten af. Een behandeling met rTMS kan lichte spanningshoofdpijn veroorzaken na afloop van de behandeling. Deze gaat vanzelf weer over.
Bekijk meer vragen

Onze behandelaars

Ons team stelt zich graag aan u voor.

Bram Wernsen

Bram Wernsen, MSc

Bram Wernsen is de oprichter en initiatiefnemer van rTMS International. Als afgestudeerd ontwikkelingspsycholoog (2009) aan de Universiteit van Utrecht begon hij zijn carrière bij verschillende klinieken waar hij ook zijn opleidingstraject tot rTMS specialist begon. In 2014 startte hij zijn eigen praktijk gespecialiseerd in rTMS behandelingen voor depressie en dwang in Rotterdam. Deze praktijk is nu uitgegroeid tot rTMS International. Bram zijn doelstelling is om zoveel mogelijk mensen te helpen door middel van rTMS. Bram heeft een vrouw en een zoontje en is woonachtig nabij Leiden.

rTMS Utrecht Marjolein Aarts

Marjolein Aarts, MSc.

Marjolein is afgestudeerd in de richting neuropsychologie aan de Universiteit Utrecht. Tijdens haar studie groeide de interesse naar de werking van het brein en de invloed daarvan op de cognities, emoties en het gedrag van mensen. Ze heeft ervaring opgedaan binnen een academisch ziekenhuis met de diagnostiek en behandeling van cliënten met onder andere depressie, angst en dwangstoornis. Daarnaast heeft ze een interne training gevolgd over rTMS zodat ze op een veilige en verantwoorde manier mensen kan helpen door middel van rTMS. Ze vindt het van belang om een vertrouwde omgeving te creëren en een persoonlijke aanpak te hanteren tijdens de behandelingen. Marjolein is werkzaam op de locatie in de Bilt.

Ilaria Carulli

Ik ben Ilaria Carulli, een gekwalificeerde psycholoog, ingeschreven in het Register van Psychologen van Lombardije (Inschrijvingsnummer 19890), met een Master’s Degree in Developmental Psychology and Communication.
Naast mijn universitaire studies en rTMS-cursus, heb ik mijn opleiding voortgezet in persoonlijke ontwikkeling en in het gebruik van actieve luistertechnieken, waarbij ik kwalificaties heb behaald in: Emergent Essense Dynamics, CPCC – Certified Professional Co-Active Coach en Certified Professional Parenting Dynamics Trainer. Ik ben werkzaam voor de vestiging van rTMS International in Londen.

rTMS Utrecht

Caressa Bons

‘Ik ben Caressa Bons, psychologe en ondernemer. Na mijn studie psychologie heb ik langere tijd gewerkt en veel ervaring opgedaan in de specialistische GGZ in Nederland. Vervolgens heb ik deze opgedane kennis en ervaring in kunnen zetten op verschillende opdrachten in Londen. Hier kwam ik voor het eerst met de techniek rTMS in aanraking. Na 2 jaar in Londen te hebben gewoond ben ik weer terug gekomen naar Nederland. Die eerste kennismaking met rTMS en voornamelijk de resultaten hiervan hadden zodanig mijn interesse gewekt dat ik mij hier verder in wilde verdiepen. Zo ben ik bij rTMS international gekomen. Hier tracht ik een vertrouwelijke omgeving te creëren, waar mensen de ruimte en acceptatie vinden om hun uitdagingen te delen en waar mogelijk aan te gaan.’

rTMS Delft

Christel Herben MSc.

Mijn naam is Christel Herben, ik ben sinds vorig jaar als psychiater verbonden aan rTMS International. Ik heb mijn studie geneeskunde in Antwerpen gevolgd en daarna in Amsterdam gespecialiseerd tot psychiater. Naast mijn werk als consulent hier, ben ik werkzaam in de ouderenpsychiatrie in Schiedam en geef ECT in Delft. Ik wil me graag inzetten om meer mensen de mogelijkheid te geven rTMS te kunnen krijgen bij depressie of angstklachten. 

Locaties

RTMS International is gevestigd op drie locaties

Al onze locaties zijn goed bereikbaar met OV en er is parkeergelegenheid voor de deur.