Ik ben begonnen met rTMS omdat ik al sinds mijn achtste depressieve periodes heb gehad. Vanaf die leeftijd heb ik ook altijd psychische hulp gehad en verschillende therapieën gevolgd. Ik ben zelfs drie keer opgenomen geweest en heb jaren verschillende medicatie geslikt. Niets hielp en tot een half jaar geleden ben ik altijd depressief geweest. Ik en mijn ouders waren erg wanhopig en vroegen ons af of het ooit beter zou gaan met mij. De eerste behandeling vond ik heel spannend. Ik was bang dat de magnetische stootjes pijn zouden doen, maar dat was niet zo. Ik moest twintig minuten stilliggen terwijl ik elke seconde een stootje toegediend kreeg. Tijdens deze twintig minuten kon ik gewoon een gesprek voeren met de psycholoog.

Na de eerste behandeling merkte ik nog niet veel. Ik merkte alleen dat alle kleuren feller waren, want tijdens mijn depressies was alles altijd heel grauw van kleur. Na de tweede behandeling voelde ik me lichter in mijn hoofd en na de derde voelde ik mij een stuk vrolijker. In het weekend na de eerste behandelweek stond ik fluitend op en had ik veel meer energie. Ook mijn omgeving zag al verbetering.
De weken erna merkte ik ook een stijgende lijn. Ik had minder slaap nodig, kreeg meer werk gedaan, alles om mij heen zag er mooier uit en ik voelde meer, voelde me minder afgestompt. In de tweede week heb ik besloten te stoppen met medicatie. In mijn achterhoofd wist ik dat ik het eigenlijk moest afbouwen, maar mijn gevoel zei dat ik het prima aankon. De hele week ging goed en de mensen om me heen vonden me er ook beter uitzien.
Na de vijfde behandeling vulde ik weer de BDI-vragenlijst in. Eerst scoorde ik erg hoog, 48, maar na de vijfde behandeling was mijn score al afgenomen naar 22. Het ging daarna steeds beter. Ik had in de derde week het gevoel dat ik een normaal persoon was en een normaal leven kon leiden. Ik voelde me stabieler en vrolijker. Ik kon mijn geluk niet op, want dit had ik nog nooit ervaren.
Inmiddels heb ik een score onder de 10 op de BDI-vragenlijst en gaat het nog steeds heel goed. Ik heb wel twee keer last gehad van een dipje, maar dat was wel snel over. Volgens mijn behandelaar was het goed dat ik ook een dipje heb ervaren, zodat ik weet dat het niet lang duurt en er niet bang voor hoef te zijn.

4/5

Vrouw, 22 jaar met depressie