Depressie en angst komen vaker voor dan gedacht

Depressie en angst zijn twee van de meest voorkomende psychische aandoeningen wereldwijd. Hoewel ze vaak als aparte stoornissen worden beschouwd, komen ze in veel gevallen samen voor. Dit wordt ook wel comorbiditeit genoemd, en heeft belangrijke implicaties voor de diagnose en behandeling van mensen die met beide worstelen. In deze blog verkennen we hoe vaak depressie en angststoornissen voorkomen, waarom ze zo vaak samen voorkomen, en hoe een geïntegreerde benadering de meest effectieve manier kan zijn om met beide stoornissen om te gaan.

 

Hoe vaak komen depressie en angst samen voor?

Onderzoek toont aan dat depressie en angststoornissen vaak gelijktijdig voorkomen. Studies schatten dat ongeveer 50-60% van de mensen met een depressieve stoornis ook symptomen van een angststoornis vertoont. Omgekeerd heeft bijna de helft van de mensen met een angststoornis ook last van depressie. Deze hoge mate van comorbiditeit betekent dat het niet ongewoon is dat iemand die met depressieve gevoelens worstelt, ook angstige gedachten en gevoelens ervaart.

 

Waarom gaan depressie en angst hand in hand?

Depressie en angst komen vaak samen voor en kunnen elkaar versterken als ze niet goed worden behandeld. Er zijn verschillende redenen waarom depressie en angststoornissen vaak samen voorkomen. Beide stoornissen delen vergelijkbare biologische, psychologische en sociale factoren die een rol spelen in hun ontwikkeling en verloop. Onderzoek suggereert dat bepaalde genetische aanleg en neurobiologische mechanismen (zoals disbalans in neurotransmitters zoals serotonine) bijdragen aan zowel depressie als angst. Mensen met een familiegeschiedenis van angststoornissen of depressie hebben een verhoogd risico om beide aandoeningen te ontwikkelen.

Negatieve denkpatronen zoals catastrofaal denken, piekeren en een slecht zelfbeeld en negatieve overtuigingen over de toekomst en de wereld komen vaak voor bij beide stoornissen. De emotionele uitputting die gepaard gaat met chronische angst, leidt tot gevoelens van hopeloosheid en somberheid, wat uiteindelijk tot depressie kan leiden. Levensgebeurtenissen zoals verlies, misbruik, trauma of langdurige stress kunnen zowel angst als depressie uitlokken. Chronische stress kan het risico op beide stoornissen vergroten, en het omgaan met angstige gevoelens kan na verloop van tijd leiden tot uitputting en depressieve symptomen.

 

Angst en depressie behandelen

De aanwezigheid van zowel depressie als angst kan de behandeling complexer maken, maar het is niet onmogelijk om beide stoornissen effectief aan te pakken. Het belangrijkste is een geïntegreerde behandelingsaanpak die zich richt op zowel de symptomen van depressie als die van angst. Hier zijn enkele van de meest effectieve behandelopties:

Cognitieve Gedragstherapie is een bewezen behandelmethode voor zowel depressie als angst. Deze therapie richt zich op het identificeren en uitdagen van negatieve denkpatronen en het ontwikkelen van gezonde copingmechanismen. Omdat angst en depressie vaak overlappen in hun cognitieve patronen, kan CGT een dubbel voordeel bieden. Antidepressiva worden vaak voorgeschreven voor zowel depressie als angststoornissen. Medicijnen kunnen helpen om de stemming te stabiliseren en angstige gevoelens te verminderen.

Een veelbelovende behandeloptie is rTMS (herhaalde transcraniële magnetische stimulatie). Deze therapie maakt gebruik van magnetische pulsen om specifieke hersengebieden te stimuleren die betrokken zijn bij stemming en angst. Door de neuronale activiteit in deze gebieden te normaliseren, kan rTMS helpen om zowel depressieve als angstige symptomen te verlichten.

De behandeling is niet-invasief en kan voor een aanzienlijke verbetering zorgen in het welzijn van patiënten, vooral wanneer traditionele therapieën zoals medicatie en cognitieve gedragstherapie (CGT) niet het gewenste effect hebben. rTMS biedt een gerichte benadering die de symptomen van depressie en angst tegelijkertijd kan aanpakken, wat leidt tot een holistische verbetering van de mentale gezondheid en levenskwaliteit.

 

Depressie- en angststoornissen behandelen bij rTMS International

rTMS International biedt een gecombineerde aanpak van rTMS en CGT en helpt om de symptomen van beide stoornissen te verminderen en het welzijn van de patiënt te verbeteren. Als je vermoedt dat je last hebt van zowel depressie als angst, is het belangrijk om snel hulp te zoeken. Neem vandaag nog contact op.