Doorbreek oude patronen en vicieuze (gedachte)cirkels

Soms voelt het alsof u in een cirkel leeft. U denkt dat alles zich steeds weer herhaalt in uw leven en steeds loopt u weer tegen dezelfde problemen aan. Deze oude patronen, gedachtes, gevoelens en reacties beperken u in een gelukkig en toegewijd leven. Maar hoe verandert en doorbreekt u deze oude patronen en vicieuze gedachtes? Wij zetten de stappen voor u op een rij.

1) Herken uw patronen

Het is belangrijk dat u zich bewust bent en uw patronen herkent. U kunt pas accepteren en veranderen als u opmerkt wat u precies doet, denkt en voelt. Herken de negatieve en oude gedachtes en geef u eraan over.

2) Afstand nemen van de gedachtes

Op het moment dat u bewust zicht bent van deze patronen, kunt u overgaan tot het afstand nemen van de gedachtes en deze in een realistisch perspectief plaatsen. U bent uw gedachtes en gevoelens immers niet: het zijn slechts woorden en ‘sensaties’. Vaak zien we onze gedachten als dé waarheid en commando’s die we op móéten volgen. We hebben dan niet door dat we daardoor een negatieve, vicieuze (gedachten)cirkel belanden of negatief gevoel opwekken, waar we in blijven hangen. Door ze op te merken, zonder daar een oordeel aan te hangen, creëert u afstand. Het gaat erom dat u uzelf niet meer met uw gedachten en gevoelens identificeert, maar ze juist observeert.

3) Positieve actie: accepteren of veranderen

Heeft u de patronen herkent en hier al afstand van kunnen nemen? Dan is het tijd voor positieve actie: door te accepteren of te veranderen. Accepteren van de situatie, dat u er niets aan kunt veranderen. Van wie u bent en van uw gedachtes én gevoelens. Ook negatieve gedachten en gevoelens mogen er zijn: erken ze, dan merkt u vanzelf dat ze weer verdwijnen of verminderen. Realiseer u dat niemand perfect is en er geen ideaal bestaat. Lukt het niet om de gedachtes accepteren, omdat een naar gevoel blijft knagen? Dan is het tijd voor verandering! Een nieuwe focus: krop uw gevoelens niet op, treed ermee naar buiten en maak een keuze om te veranderen.

4) Loslaten van oude patronen en u vrij voelen

Heeft u geaccepteerd of veranderd? Laat het dan los. U heeft een keus gemaakt die goed voelde voor u of waarvan u dacht dat het op dat moment de juiste was. Het is dus klaar. Voelt het toch niet goed en gaat u daar weer over malen, dan gaat u gewoon weer stap 1 t/m 3 af, totdat u bij deze stap bent en écht kunt loslaten. Heeft u het losgelaten? Dan ontdekt u dat u zich opgelucht en vrij voelt. Dat is het belangrijkste. Genieten van het leven en de dingen doen waar u gelukkig van wordt.

Merkt u tijdens het volgen van de stappen dat u toch niet de vicieuze gedachtes kan doorbreken? Neem contact met ons op. Misschien kunnen onze specialisten iets voor u betekenen met een rTMS behandeling.

Bron: Annamierkera