Ervaring rTMS: het verhaal van Ellen

rTMS als behandelmethode voor depressie wordt steeds bekender. Hierdoor starten steeds meer mensen starten met een rTMS behandeling. Bij ruim driekwart van de cliënten met een depressie slaat een rTMS behandeling aan. Eén van deze cliënten is Ellen. Ellen is 51 jaar en heeft ernstige depressies. Begin juli 2019 is zij gestart met een rTMS behandeling bij rTMS specialist Petra van Assen. Lees meer over haar rTMS ervaring en hoe het nu met haar gaat.

Hoe het allemaal begon

“Vanaf mijn negende jaar was ik al depressief. Dus eigenlijk een leven lang. Toen ik 20 jaar was, nam de depressie zo’n heftige vorm aan, waardoor ik begon met verschillende vormen van therapie. Na vier jaar was ik hiermee klaar en begon ik vol goede moed met een studie. Door de constante inspanningen ben ik wederom weggegleden in een depressie en heb ik de studie niet af kunnen maken. Dus ben ik gaan werken. Dit heb ik tot mijn 35ste kunnen volhouden. Letterlijk volhouden, dus constant worstelend met depressies. In de eerste jaren van mijn totale arbeidsongeschiktheid had ik vooral te maken met een burn-out. Daarvan enigszins herstellende werd ook ontdekt dat ik ADD had. De focus kwam toen te liggen op het omgaan met de ADD.

Medicijnen slikken tegen burn-out

“Rond de periode van mijn burn-out ben ik met één medicijn begonnen. Dit is iets wat ik lang heb afgehouden, niet realiserende dat er misschien iets fysieks niet in orde was, maar het werkte wel. Het was stil in mijn hoofd. Maar daarbij kwam ook de realisatie dat ik in een heel langzaam tempo moest leven. Ik kon mij maar op één ding per dag focussen en terwijl ik bezig was met dat ene ding moest ik ook weer herstellen en bijkomen. Toen eenmaal de ADD in goede banen liep, viel het op dat ik steeds weer de depressies indook. Toen ben ik zwaardere en meerdere medicatie gaan slikken, waardoor ik uitkwam op vier medicijnen per dag. Dit werkte in het begin goed. De burn-out was bestreden, mijn levensstijl was aangepast aan de ADD en de depressies leken onder controle.”

“Wat heb ik nou bereikt?”

“Rond mijn 50ste, ging het weer bergafwaarts. Onbewust ging ik toch nadenken over wat ik had bereikt. Ik heb geen kinderen, geen partner, geen werk en geen mogelijkheden om nog iets te realiseren. Hierdoor werd de eenzaamheid (altijd al aanwezig) echt heel erg. Daarnaast ging ik mezelf ook heel erg vergelijken met anderen. Wat tevens al een tijdje meespeelde was de uitputtingsslag van al dat vechten om er weer bovenop te komen. Daarom ben ik een jaar geleden naar de huisarts gegaan en heb aangegeven dat het zo niet langer ging. Ik dacht er voor het eerst serieus over na om me te laten opnemen. Een alles of niets situatie.”

Haar rTMS ervaring

“Uiteindelijk ben ik bij rTMS terechtgekomen aan de hand van een doorverwijzing van een neuropsychologisch onderzoek. De arts die mij hiervoor behandelde wees mij op rTMS. Op basis van deze aanbeveling ben ik rond gaan bellen en kwam ik uiteindelijk bij rTMS International terecht. Ik nam telefonisch contact op en binnen een week kon ik al langskomen voor een intakegesprek én meteen de eerste sessie ‘tikken’. Vanaf dat moment ging het heel snel. Ik kon drie keer in de week twee ‘tik’-sessies doen met als gevolg dat ik na vijf weken al op de twintig sessies zat en kon gaan beginnen aan het consolideren van het behaalde resultaat.”

“Voor mensen is het onbegrijpelijk dat ik nooit een normaal leven heb gehad, juist omdat ik altijd een depressie heb gehad.”

“Bij mijn eerste behandeling van rTMS wist ik echt niet wat ik kon verwachten. Petra heeft mij alles duidelijk uitgelegd en uiteindelijk begon de behandeling. Het ‘tikken’ was even wennen, maar ik ervaarde dit niet als irritant. Na de eerste week had ik al het idee dat het werkte. Voor het eerst in maanden had ik de stofzuiger weer in de hand gehad. Het klinkt misschien als iets kleins, maar ik had mijn huishouding compleet links laten liggen. Ik deed wat ik kon en ging na iedere inspanning rusten om zo de dag door te komen. Na mijn eerste week rTMS behandelingen werd ik juist vermoeider en ongeduriger van de rustmomenten tussen de middag. Rusten was steeds minder nodig. Mijn hoofd werd rustiger en ik kon ook beter prikkelingen, zoals licht, geluid, mensen, beweging, verdragen.”

Na de rTMS behandelingen

“Inmiddels (september 2019) ben ik klaar met mijn rTMS behandeling en bevind ik mij in een ‘testfase’ om te kijken hoe alles gaat. Dit is best spannend. Ik heb zin om weer dingen op te pakken, zoals uitjes, lezen, een studie. Mijn dag verloopt nu “normaal”. Daarnaast ben ik begonnen met daten! Dit was een hele stap doordat de depressies mijn zelfbeeld niet erg had bevorderd en mijn gezondheid continue saboteerde. En ik ben inmiddels gestopt met drie van de vier medicijnen.“

“Je neemt geen vakantie van je ziekte. Het is altijd bij je.”

“Ik ben heel blij dat rTMS op mijn pad is gekomen, anders was elektroshocktherapie nog een optie geweest. Ik ga nu verwonderd door het leven heen. Ik kan het nog steeds niet geloven dat de rTMS behandelingen mij zo goed hebben geholpen. Twee en halve maand op éénenvijftig jaar, niet te geloven.”

Deel uw rTMS ervaring

Heeft u een rTMS behandeling bij rTMS International ondergaan? En wilt u net als Ellen uw verhaal delen? Dat kan! Overleg met uw behandelaar om anderen te inspireren met uw verhaal en informeren over de effecten van deze behandeling. Uw rTMS ervaring kan velen helpen om de volgende stap te zetten.