Antidepressiva bijwerkingen

Antidepressiva bijwerkingen

Antidepressiva bijwerkingen

In Nederland gebruiken ongeveer 1 miljoen mensen antidepressiva. Echter, de inname van het medicijn kent vervelende bijwerkingen op zowel de korte als lange termijn. rTMS therapie werkt gericht op de depressie en kent gelukkig geen neveneffecten.

Behandeling met antidepressiva

Er zijn verschillende merken antidepressiva verkrijgbaar op de markt. Helaas duurt het ongeveer 4 -6 weken voordat u weet welk merk bij u aanslaat. Het kan zomaar zijn dat de antidepressiva niet werken. Daar komt u na een aantal weken dan pas achter.

rTMS werkt doelgericht en werkt voor iedereen op vrijwel dezelfde manier. Bij ruim driekwart van de cliënten met een depressie, nemen de klachten voor 75 procent af. Na 10 behandelingen merkt u al verschil. Na 20 – 30 behandelingen zijn de klachten voor het grootste gedeelte verdwenen.

De bijwerkingen van antidepressiva

De bijwerkingen van antidepressiva zijn niet bepaald licht te noemen. Zo kunt u bijvoorbeeld last krijgen van:

  • angsten
  • hartkloppingen of -problemen
  • zweten
  • verlaagd libido
  • misselijk gevoel
  • obstipatie
  • stijve spieren
  • onrustige benen

De bijwerkingen verschillen per medicijn. Het is niet bekend of en wanneer u last krijgt. Met rTMS therapie ervaart u deze vervelende effecten niet. De enige mogelijkheid is dat u direct na de behandeling slechts een lichte hoofdpijn ervaart. Deze hoofdpijn is al na 24 – 48 uur verdwenen.

Waarom kiezen voor TMS therapie ten opzichte van antidepressiva?

Als u last heeft van depressie en al eerder antidepressiva heeft gebruikt, heeft u waarschijnlijk de bijwerkingen daarvan ervaren. De neveneffecten van rTMS zijn te verwaarlozen vergeleken met medicijnen. Bovendien weet u pas na 4 – 6 weken of de antidepressiva aanslaat. In hetzelfde tijdsbestek kunnen de depressieve of dwangmatige klachten aanzienlijk verminderen.

Neem vooral contact met ons op als u uw depressie liever zonder medicijnen te lijf gaat. Boek vandaag nog uw intakegesprek en om meer te weten over uw behandelplan op maat.

Veelgestelde vragen over rTMS

Wanneer er sprake is van een therapie resistente depressie en u voor volledige vergoeding in aanmerking wilt komen, dan is er een verwijzing van de huisarts of psychiater nodig. Hierin moet staan dat er sprake is van een therapie resistente depressie (twee behandelingen hebben niet geholpen) en dat rTMS bij rTMS International geïndiceerd is. Voor de behandeling van dwangklachten is er geen verwijzing nodig. Wanneer u liever anoniem behandeld wilt worden, zonder dat de huisarts of zorgverzekeraars afweten van uw klachten, dan is er uiteraard ook geen verwijzing nodig.

U kunt bij rTMS International altijd snel terecht voor een intakegesprek en behandeling. Op de homepage kunt u per vestiging zien hoe lang de wachtlijst is. 

rTMS is een techniek die eind jaren 1990 werd geïntroduceerd als behandeling voor depressie. Sindsdien is wetenschappelijk en klinisch onderzoek uitgevoerd om de veiligheid van de behandeling vast te stellen en de meest effectieve protocollen te onderzoeken. Vast is komen te staan dat rTMS een veilige methode is die bij een groot deel van de cliënten bijdraagt aan het verminderen van depressie en/of dwang gerelateerde klachten. Verschillende publicaties laten zien dat cliënten met de diagnose “therapieresistent” positief reageerden op behandeling met rTMS. rTMS is sinds 2008 goedgekeurd door de FDA (Food and Drug Administration).

Een behandeling met rTMS doet geen pijn en heeft weinig tot geen bijwerkingen. U neemt plaats in een gemakkelijke stoel of behandeltafel waarna de spoel die de magnetische pulsen afgeeft boven uw hoofd wordt geplaatst. Door de magnetische pulsen worden bepaalde hersengebieden gestimuleerd en nemen uw depressie en/of dwang gerelateerde klachten af. Een behandeling met rTMS kan lichte spanningshoofdpijn veroorzaken na afloop van de behandeling. Deze gaat vanzelf weer over.

Wat kunnen wij behandelen?

Een leven zonder depressie of dwang met repetitieve Transcraniële Magnetische Stimulatie..

Depressie

Pijn- en medicatievrije behandeling
bij depressie met rTMS.

Dwangstoornis

Effectieve behandeling bij dwang
gerelateerde klachten met rTMS.

Aanmelden voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek

Laat hier uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op voor het maken van een intakeafspraak of om meer informatie op te vragen.