OCS in de zomer

Voor veel mensen is de zomer het seizoen van vrijheid, blijheid, lange avonden en spontane uitjes. Maar iemand met OCS in de zomer, kan het een seizoen zijn van stress en angst. Waar anderen genieten van het idee dat “even niets moet”, kan het voor jou voelen alsof de grond onder je voeten wegvalt.

 

Subjectieve seizoensgebondenheid bij OCS

Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de mensen met OCS aangeeft dat hun klachten variëren met de seizoenen. Vooral de herfst en winter worden genoemd als periodes waarin dwanggedachten en -handelingen toenemen. Toch werd in studies waarin patiënten langere tijd gevolgd werden, geen objectief verschil gevonden in de ernst van OCS-symptomen tussen seizoenen. Dit betekent dat veel mensen zelf het idee hebben dat hun klachten seizoensgebonden zijn, maar dat dit niet altijd terug te zien is in metingen.

De invloed van depressieve en angstklachten

Onderzoekers ontdekten dat vooral individuele niveaus van depressieve en angstige klachten, en de interactie daartussen, invloed hebben op veranderingen in obsessief-compulsieve symptomen. Dit suggereert dat niet het seizoen zelf, maar bijvoorbeeld periodes van verhoogde stress of somberheid een rol spelen bij het verergeren van OCS-klachten.

Individuele verschillen zijn bepalend

Al laten grote groepen patiënten weinig seizoensgebonden veranderingen zien, kunnen personen wel degelijk verschillen ervaren. Sommige mensen merken dat hun klachten juist in de zomer verergeren door onregelmatige vakanties en verstoring van routines, terwijl anderen juist in de donkere wintermaanden meer last hebben.

Wat betekent dit voor jou?

Merk je dat jouw klachten in bepaalde periodes erger worden? Dan kan dat vooral samenhangen met stress, veranderingen in dagelijkse structuur of stemming en minder met het seizoen zelf. Het is goed om hier bewust van te zijn en samen met een behandelaar of naaste te kijken hoe je extra ondersteuning of structuur kunt inbouwen in periodes waarin je merkt dat klachten vaker opspelen.

 

Waarom de zomer extra uitdagend kan zijn

Structuur biedt grip voor mensen met OCS. Vaste tijden opstaan, werken en eten geven een gevoel van veiligheid. In de zomer komen er vaak vakanties, weekendjes weg of onverwachte vrije dagen bij, waardoor routines plotseling veranderen. Dit kan leiden tot meer dwanghandelingen of -gedachten, zoals eindeloos controleren of piekeren.
De zomer brengt veel situaties met zich mee die voor iemand met smetvrees of controledwang extra uitdagend zijn. Denk aan zwemmen in openbare zwembaden, gebruikmaken van vieze toiletten op campings of eten op festivals. Het idee dat er bacteriën op de loer liggen, kan dwanggedachten versterken en leiden tot extra was- of schoonmaakrituelen.

Op vakantie gaan klinkt voor velen als ontspanning, behalve voor mensen met OCS. Vliegen, verblijven in onbekende hotels, onvoorspelbare reisplanningen of andere eetgewoonten kunnen overweldigend zijn. Controleverlies ligt op de loer, terwijl het OCS-brein juist voortdurend op zoek is naar veiligheid en voorspelbaarheid.
Warme dagen vragen om barbecues, dagjes strand of spontaan “terras hoppen”. Maar voor iemand met OCS kan dit voelen als een verplichting. Als het niet lukt om mee te gaan, kan dat schuld of schaamte oproepen. Social media barst van beelden met zonovergoten vakanties of bruisende feestmomenten. Dit versterkt het gevoel dat je “tekortschiet” of “niet normaal” bent, wat negatieve gedachten en dwanghandelingen kan uitlokken.

 

Hoe kun je beter omgaan met OCS in de zomer?

Voor wie worstelt met OCS kan juist deze periode vol verrassingen en gebroken routines voelen als een mijnenveld. Hoe zorg je dat je niet wordt meegesleurd door stress en dwanggedachten, maar zelf de regie houdt over je zomer? Met onderstaande tips bouw je stap voor stap aan meer rust, structuur en zelfvertrouwen, zelfs op de heetste dagen van het jaar.

Breng stressmomenten vooraf in kaart

Maak een lijst van situaties die spanning kunnen oproepen, zoals het gebruik van openbare toiletten, vliegen, of onverwachte sociale activiteiten. Bespreek deze situaties met je behandelaar of iemand die je vertrouwt, zodat je samen kunt nadenken over hoe je hier het beste mee omgaat.

Maak een zomerschema

Plan vaste momenten om je dagelijkse bezigheden te volgen. Bijvoorbeeld het lezen van een goed boek, afspraken buiten de deur of etentjes. Dit helpt om structuur te bewaren, waardoor je minder snel onrust ervaart. Zorg dat er ook ruimte is voor spontane momenten, zodat je niet vastloopt als dingen anders lopen dan gepland.

Drink, eet en slaap genoeg

Een goede lichamelijke basis helpt je om mentaal sterker te staan. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je beter omgaan met stress en triggers. Vermijd overmatig cafeïnegebruik of alcohol, omdat deze je onrust kunnen versterken. Probeer vaste tijden aan te houden voor maaltijden en bedtijd. Een stabiel eet- en slaapritme geeft je lichaam en geest de kans om tot rust te komen, waardoor je veerkrachtiger bent.

Communiceer je grenzen en behoeften

Vertel vrienden, familie of reisgenoten duidelijk wat je nodig hebt om je op je gemak te voelen. Geef aan welke situaties lastig kunnen zijn en wat anderen kunnen doen om jou te steunen. Openheid over je OCS helpt om onbegrip te voorkomen en zorgt ervoor dat anderen rekening met je kunnen houden.

Wees mild en geduldig met jezelf

Merk je dat dwanggedachten of -handelingen toenemen? Weet dat dit een normale reactie kan zijn op stressvolle omstandigheden, zoals een drukke vakantieperiode. Het zegt niets over je herstel of over jou als persoon. Probeer negatieve gedachten hierover te vervangen door mildheid en zelfcompassie.

Bereid vakanties en uitjes zorgvuldig voor

Bekijk vooraf foto’s van accommodaties, lees reviews en maak een checklist van wat je mee wilt nemen. Plan daarnaast voldoende momenten in voor rust en herstel. Door situaties vooraf in gedachten door te nemen, verklein je de kans op onverwachte stress. Bedenk vooraf wat je kunt doen als het toch te veel wordt, zoals je even terugtrekken, een korte wandeling maken of iemand bellen. Een plan B geeft een gevoel van zekerheid en kan helpen om in het moment rustiger te blijven.

Zoek professionele ondersteuning wanneer nodig

Wanneer je merkt dat je klachten toenemen of je dagelijks functioneren belemmeren, neem dan contact op met je behandelaar, huisarts of een gespecialiseerde organisatie. Samen kun je kijken naar passende hulp, zoals therapie of behandelingen die je ondersteunen in het omgaan met OCS.

 

Je staat er niet alleen voor

De zomer hoeft geen onoverkomelijke periode te zijn als je OCS hebt. Door bewust om te gaan met triggers, steun te zoeken bij je omgeving en mild te blijven voor jezelf, kun je stap voor stap leren omgaan met de uitdagingen die deze periode met zich meebrengt. Herken je jezelf in dit verhaal en zoek je hulp? Klik hier voor meer informatie of meld je aan voor rTMS.

Misschien ook interessant

Voor veel mensen is de zomer het seizoen van vrijheid, blijheid, lange avonden en spontane uitjes. Maar voor wie leeft met OCS, kan juist die onvoorspelbaarheid een bron zijn van stress en angst.
Als je start met rTMS, hoop je natuurlijk dat het snel werkt. Je komt tenslotte met klachten die je dagelijks leven beïnvloeden. Of het nu om somberheid, spanning, dwanggedachten of vermoeidheid gaat. Velen vragen zich dan ook af: Hoe snel werkt rTMS?
Wanneer je hulp zoekt voor depressie of dwangstoornis, komt er vaak meer bij kijken dan alleen het kiezen van een behandelaar. Je komt al snel in aanraking met termen als ‘gecontracteerde zorg’ en ‘niet-gecontracteerde zorg’. Maar wat betekent dat precies?
Als je rTMS overweegt als behandeling voor depressie of dwangklachten, is de kans groot dat je je al hebt ingelezen over de werking, resultaten en wetenschap achter deze techniek. Maar de vraag blijft vaak: Hoe voelt rTMS aan?
Bij een depressie ben je vaak gevoeliger voor pijn. Niet omdat je je aanstelt, maar omdat je brein letterlijk anders met pijnprikkels omgaat. Ze kunnen een belangrijk signaal zijn dat je meer nodig hebt dan alleen een pijnstiller.
Veel mensen die zich aanmelden voor rTMS gebruiken al langere tijd medicijnen tegen depressie of angst. Logisch dus dat je wilt weten of die medicatie invloed heeft op de behandeling en of je ermee kunt stoppen.
We hebben allemaal weleens een slechte dag. Maar als je merkt dat je stemming de ene dag op en top is en de volgende dag omslaat naar somber, boos of apathisch, dan ga je je vanzelf afvragen: Wat is er met me aan de hand?
OCS en verwante stoornissen zijn verschillend, maar delen dezelfde kern: Controle willen voelen over innerlijke onrust. Hier lees je wat ze inhouden, hoe ze behandeld worden en wanneer rTMS een waardevolle optie is.
Er gaat niets boven fysieke afspraken en face-to-face contact tijdens je behandeling. Het stukje menselijk contact, steun, begrip en expertise zijn zo waardevol. Maar wanneer je thuis zit, je even alleen voelt en het je even teveel wordt kan je bepaalde hulpmiddelen gebruiken.
Somber, snel geïrriteerd of constant gespannen? Soms ligt het niet aan stress of omstandigheden, maar aan wat je brein tekort komt. Wat je eet beïnvloedt niet alleen je energie, maar ook hoe goed je je stemming kunt reguleren.