EEG - Hersenscan

Wanneer u besluit om de behandeling te ondergaan, onderzoeken we na de intake met een EEG hersenscan of u medisch gezien in aanmerking komt voor een rTMS behandeling.

Waarom een EEG?

Een klein percentage van de bevolking vertoont hersenactiviteit die gevaarlijk zou kunnen zijn om te stimuleren met magnetische hersenstimulatie. Mensen met deze hersenactiviteit hebben een grotere kans op een epileptische aanval wanneer er gestimuleerd wordt. Wanneer het EEG aantoont dat er sprake is van deze activiteit, dan moet een neuroloog eerst goedkeuring geven voordat de behandeling eventueel kan starten.

Hoe gaat een EEG in zijn werk?

Een electroencephalogram (EEG) is een methode om hersenactiviteit die door het brein wordt geproduceerd, te meten. Dit wordt gedaan met behulp van elektroden in een EEG-cap, die op het hoofd wordt geplaatst. Om goed contact te hebben wordt er een geleidende gel tussen de elektroden en de huid aangebracht. De computer registreert de elektrische activiteit van de hersenen op het scherm.

Voordat het EEG hersenscan wordt afgenomen, is het nodig om de specialist te informeren over het gebruik van medicatie. Geneesmiddelen kunnen invloed hebben op de gebruikelijke elektrische activiteit van uw hersenen en kunnen abnormale testresultaten veroorzaken.

Neem contact op voor meer informatie

Veelgestelde vragen over rTMS

Heb ik een verwijzing nodig van mijn huisarts?
Wanneer er sprake is van een therapie resistente depressie en u voor volledige vergoeding in aanmerking wilt komen, dan is er een verwijzing van de huisarts of psychiater nodig. Hierin moet staan dat er sprake is van een therapie resistente depressie (twee behandelingen hebben niet geholpen) en dat rTMS bij rTMS International geïndiceerd is. Voor de behandeling van dwangklachten is er geen verwijzing nodig. Wanneer u liever anoniem behandeld wilt worden, zonder dat de huisarts of zorgverzekeraars afweten van uw klachten, dan is er uiteraard ook geen verwijzing nodig.
Is er een wachtlijst?
U kunt bij rTMS International altijd snel terecht voor een intakegesprek en behandeling. Zodra het EEG is verricht en hieruit geen bijzonderheden blijken, kan worden gestart met de behandeling.
Waarom heb ik niet eerder van rTMS gehoord?
rTMS is een techniek die eind jaren 1990 werd geïntroduceerd als behandeling voor depressie. Sindsdien is wetenschappelijk en klinisch onderzoek uitgevoerd om de veiligheid van de behandeling vast te stellen en de meest effectieve protocollen te onderzoeken. Vast is komen te staan dat rTMS een veilige methode is die bij een groot deel van de cliënten bijdraagt aan het verminderen van depressie en/of dwang gerelateerde klachten. Verschillende publicaties laten zien dat cliënten met de diagnose “therapieresistent” positief reageerden op behandeling met rTMS. rTMS is sinds 2008 goedgekeurd door de FDA (Food and Drug Administration).
Doet een rTMS behandeling pijn?
Een behandeling met rTMS doet geen pijn en heeft weinig tot geen bijwerkingen. U neemt plaats in een gemakkelijke stoel of behandeltafel waarna de spoel die de magnetische pulsen afgeeft boven uw hoofd wordt geplaatst. Door de magnetische pulsen worden bepaalde hersengebieden gestimuleerd en nemen uw depressie en/of dwang gerelateerde klachten af. Een behandeling met rTMS kan lichte spanningshoofdpijn veroorzaken na afloop van de behandeling. Deze gaat vanzelf weer over.
Bekijk meer vragen

Aanmelden voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek

Laat hier uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op voor een nadere kennismaking.
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.