Verdiepingsreeks: Het vermijden van valkuilen en het voorkomen van veelvoorkomende fouten bij depressie zijn essentieel voor een effectieve behandeling en herstel. In dit derde deel verkennen we een aantal tips en inspiratie om valkuilen en fouten bij depressie vermijden en de weg naar welzijn te bevorderen.
Valkuilen en fouten bij depressie vermijden (deel 1 en 2)
Wilt u valkuilen en fouten bij depressie vermijden, dan is essentieel om de vuilkuilen eerst te herkennen. Zo kunt u makkelijker manieren vinden om de negatieve spiraal van depressie te doorbreken. In de vorige delen hebben we al een aantal belangrijke aspecten benoemd waar u rekening mee kunt houden:
Deel 1: Valkuilen bij depressie
- Stressvolle leefomstandigheden
- Genetische aanleg
- Lichamelijk of mentaal trauma
- Chronische ziekte of pijn
- Werkloosheid
- Hormoon veranderingen
- Stigma en/of zelfstigma
Deel 2: Wat niet te doen bij depressie
- Sociale isolatie
- Ongezonde leefstijl en gewoontes
- Overmatig alcohol- en/of drugsgebruik
- Negatieve denkpatronen
- Onbehandelde psychische klachten
- Gebrek aan doel en structuur
- Vermijden van (professionele) hulp
- Negatieve coping
Hoe kunt u valkuilen en fouten bij depressie vermijden?
Voor elk van deze factoren bieden we praktische en algemene tips. Aangezien elke persoon en situatie uniek is, kunt u ze aanpassen aan uw eigen omstandigheden. Deze tips dienen ter inspiratie voor een gezonder en welzijn bevorderend leven.
Stressvolle leefomstandigheden
- Duidelijke afspraken en grenzen stellen kan helpen bij werkdruk.
- Zelfzorg en regelmatige rustmomenten na intensieve periodes is aan te raden.
- Communicatievaardigheden, en afspraken bij conflict kunnen helpen om stress binnen relaties te verminderen.
- Stel een financieel plan op en maak gebruik van budgetten bij financiële stress.
Zorg dat u een systeem opstelt waar u duidelijkheid en rust in kan vinden. Stel naasten op de hoogte als u woont in een onveilige omgeving, zorg voor maatregelen die u een veiliger gevoel kunnen geven. Maak stappen om de omgeving waarin u zich bevindt te veranderen. Veiligheid staat hierbij voorop.
Genetische aanleg
Probeer te achterhalen welke veelvoorkomende gezondheidsproblemen en aandoeningen voorkomen in uw familie. Wanneer depressieve symptomen en psychische problemen vaker voorkomen, is het belangrijk om rekening te houden met het risico op depressie of depressieve klachten. Als dit niet mogelijk is, overweeg dan uw leeftijd, geslacht en generatie als richtlijn.
Lichamelijk en/of mentaal trauma & chronische ziekte en/of pijn
- Focus eerst op herstel, zowel mentaal als fysiek.
- Geef uzelf tijd om emoties en gebeurtenissen te verwerken.
- Zoek steun bij familie of gelijkgestemden.
- Zoek professionele hulp.
Behandeling van de onderliggende medische aandoening en pijnmanagement is essentieel om depressieve klachten te voorkomen.
Werkloosheid
Naast het zoeken van werk, kan vrijwilligerswerk helpen om een gevoel van doelgerichtheid en voldoening terug te vinden. Meld u aan bij uitzendbureau’s, vraag hulp bij instanties en vraag rond bij familie en kennissen.
Hormoon veranderingen
Houd rekening met hormonale schommelingen. Bepaalde medische oorzaken kunnen zorgen voor depressieve klachten zoals schildklieraandoeningen, lage testosterongehaltes bij mannen, syndroom van cushing, lage bloedsuikerspiegel en premenstruele dysfore stoornis (PMDD). Een gezond voedingspatroon kan over het algemeen de hormoonproductie helpen te reguleren. Zorg daarom voor een evenwichtig dieet, genoeg slaap en genoeg beweging. Bespreek het met uw arts als u vermoedt dat uw depressieve klachten een medische oorzaak hebben.
Stigma en/of zelfstigma
Open praten over mentale gezondheid en informatie zoeken over depressie kunnen helpen om deze barrières te verminderen. Ga na welke belemmerende gedachten u zelf heeft over het zoeken van hulp. Weet dat om hulp vragen juist kracht aantoont en geen zwakte.
Sociale isolatie
Zorg dat u vrienden en familie op de hoogte brengt van de situatie. Vertel wat u verwacht van uw omgeving en wat ze kunnen verwachten. Zo krijgt u steun van uw omgeving en voorkomt u misverstanden en gevoelens van eenzaamheid. Probeer te luisteren naar uw lichaam en plan activiteiten die passen bij uw huidig energieniveau. Een korte wandeling met een familielid kan veel goeds doen. Op verschillende forums vindt u personen die vergelijkbare situaties doormaken, door het gesprek aan te gaan en verhalen te delen, komt u erachter dat u er niet alleen voor staat en kunt u steun van anderen ervaren.
Ongezonde leefstijl en gewoontes
Voor personen die ernstige klachten of een zware depressie ervaren, kan het vaak moeilijk zijn om een gezonde leefstijl te handhaven. Activiteiten zoals bewegen, gezonde maaltijden bereiden en persoonlijke hygiëne kunnen overweldigend aanvoelen en veel tijd en energie kosten. Op zware dagen is het essentieel om het uzelf zo gemakkelijk mogelijk te maken. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld gezonde kant-en-klare maaltijden te kopen, gebruik te maken van vochtige washandjes of droogshampoo, en hulp te vragen bij huishoudelijke taken. Door gezonde gewoontes eenvoudiger te maken, bespaart u energie en creëert u de mogelijkheid om geleidelijk meer stappen in de juiste richting te zetten.
Overmatig alcohol- en/of drugsgebruik
Alcohol en drugsgebruik raden we u af. Probeer te stoppen met het gebruik van deze middelen. Zoek hulp om af te kicken als u merkt dat u verslaafd bent aan drugs of alcohol. Praat erover met uw vrienden of familie zodat ze u kunnen helpen om te stoppen.
Negatieve denkpatronen
Houd uw negatieve gedachtes bij en ga na bij uzelf of deze gedachten kloppen. Zoek bewijs voor- en tegen de gedachtes en kijk of u de gedachtes kunt vervangen met een positieve en realistischere boodschap.
Onbehandelde psychische klachten
Zorg dat u een volledige diagnose krijgt en alle onderliggende problemen eerst aanpakt om de beste kans op herstel te hebben.
Gebrek aan doel en structuur
Probeer een dagelijkse routine op te bouwen, kleine doelen te stellen, en activiteiten te plannen die voldoening geven. Het aanleren van nieuwe hobby’s kan helpen om de uzelf bezig te houden en af te leiden van negatieve denkpatronen. Beperk het gebruik van sociale media en digitale apparaten. Beperk uw schermtijd en verwijder apps die u negatief beïnvloeden.
Vermijden van (professionele) hulp
Leer om hulp te vragen. Besef dat u sterk bent wanneer u hulp zoekt. U staat er niet alleen voor. Dit geldt niet alleen voor professionele hulp, maar ook voor hulp vanuit uw omgeving. Bespreek het met uw werkgever, familie en vrienden. Zo kunt u sneller stappen maken naar verbetering.
Negatieve coping
Leer nieuwe, en positieve coping technieken. Probeer ademhalings- of visualisatie oefeningen. Er zijn ontzettend veel manieren waarmee u beter om kunt gaan met emoties. Het ontwikkelen van gezonde manieren om met stress om te gaan is essentieel voor het beheersen van depressie.
Wilt u valkuilen en fouten bij depressie vermijden?
Met rTMS ervaren onze cliënten al verbetering en/of genezing na 20-30 sessies. Een rTMS behandeling is voor 75% effectief voor personen die lijden aan een depressie of therapieresistente depressie. Neem contact op voor een afspraak of meer informatie. Voor meer inspiratie en verhalen van anderen die hebben geworsteld met een depressie, klik hier.
Dit was het laatste deel van de verdiepingsreeks: valkuilen en fouten bij depressie vermijden.