OCS en verwante stoornissen

OCS gaat verder dan dwangmatig handen wassen of controleren. Het draait om hardnekkige gedachten en handelingen die je leven kunnen beheersen. OCS en verwante stoornissen zoals BDD, verzamelstoornis, trichotillomanie en huidpulken vallen onder dezelfde categorie. De aandoeningen zijn verschillend, maar delen dezelfde kern: Controle willen voelen over innerlijke onrust. Hier lees je wat ze inhouden, hoe ze behandeld worden en wanneer rTMS een waardevolle optie is.

 

OCS is meer dan alleen smetvrees

Wanneer mensen aan OCS denken, denken ze vaak aan smetvrees of hoarding. Maar een obsessieve-compulsieve stoornis is veel breder dan dat. OCS draait om hardnekkige, terugkerende gedachten en dwangmatige handelingen die bedoeld zijn om controle te houden over innerlijke onrust. Die dwang kan zich uiten in allerlei vormen: van controle-, denk- of tel- rituelen tot mentale herhalingen of het vermijden van bepaalde situaties.

OCS is een psychische aandoening waarbij iemand wordt geplaagd door hardnekkige, opdringerige gedachten (obsessies) en zich gedwongen voelt om bepaalde handelingen steeds opnieuw uit te voeren (compulsies). Denk aan eindeloos controleren of tellen of “verboden” of niet gepaste gedachten. Bijvoorbeeld agressieve, seksuele of religieuze obsessies. De obsessie kan ook bestaan uit de angst dat ze zichzelf of anderen iets aan kan doen en het dwangmatig controleren hiervan. De rituelen die voortkomen vanuit de obsessies zijn bedoeld om angst of onrust te verminderen, maar houden de stoornis juist in stand. OCS komt voor bij 1 tot 2% van de bevolking en ontstaat vaak al op jonge leeftijd.

 

Wat zijn obsessieve-compulsieve en verwante stoornissen?

Sinds 2013 worden OCS en enkele verwante aandoeningen in de DSM-5 in een aparte categorie geplaatst: De obsessieve-compulsieve en verwante stoornissen. Dit komt doordat ze qua symptomen, verloop en behandeling veel met elkaar gemeen hebben.

Onder OCS en verwante stoornissen vallen onder andere:

  • Obsessieve-compulsieve stoornis (OCS)
  • Body Dysmorphic Disorder (BDD)
  • Verzamelstoornis (Hoarding)
  • Trichotillomanie (haaruittrekstoornis)
  • Excoriatiestoornis (huidpulkstoornis)

 

Stoornis van de lichaamsbeleving

Bij een stoornis van de lichaamsbeleving (BDD) draait alles om een obsessieve focus op onzekerheid over het uiterlijk. Vaak gaat het om een klein of onzichtbaar detail, maar voor de persoon zelf voelt het als iets afschuwelijks. Die negatieve beleving leidt tot veel schaamte, urenlang spiegelgedrag, vermijden van sociale situaties en soms zelfs het ondergaan van ingrijpende cosmetische ingrepen, die de onzekerheid meestal niet oplossen. BDD gaat gepaard met dwangmatige gedachten en gedragingen, vergelijkbaar met OCS, maar dan volledig gericht op het uiterlijk.

Verzamelstoornis of hoarding

Een verzamelstoornis kenmerkt zich door de aanhoudende moeite om spullen weg te doen, ongeacht hun waarde. De persoon voelt zich emotioneel gehecht aan bezittingen of vreest dat iets later alsnog nodig is. Hierdoor stapelen objecten zich op tot het huis overvol raakt, met risico op gevaarlijke situaties of sociale isolatie. Anders dan bij OCS ontbreekt vaak het inzicht in de ernst van het probleem, wat behandeling extra uitdagend maakt.

Trichotillomanie en excoriatiestoornis

Bij trichotillomanie ervaart iemand een onweerstaanbare drang om haren uit te trekken, vaak van het hoofd, wenkbrauwen of wimpers. Bij excoriatie gaat het om het dwangmatig krabben of pulken van de huid. Beide stoornissen kennen een patroon van oplopende spanning, gevolgd door een kort moment van verlichting na het gedrag. Vaak overheerst daarna schaamte of frustratie. Het gedrag is moeilijk te controleren en ontstaat meestal als automatische reactie op stress, verveling of onrust.

 

Behandeling volgens de richtlijnen

De eerste keuze bij OCS en verwante stoornissen is meestal cognitieve gedragstherapie (CGT), vaak gecombineerd met medicatie (meestal SSRI’s). Bij OCS is vooral exposure met responspreventie (ERP) effectief: je stelt je bloot aan je angst zonder je gebruikelijke rituelen uit te voeren. Dit leert je brein dat waar je het meest bang voor bent, niet gebeurt.

Bij BDD richt therapie zich op het corrigeren van het verstoorde lichaamsbeeld, terwijl bij hoarding de focus ligt op het oefenen met loslaten en opruimen. Trichotillomanie wordt vaak behandeld met habit reversal training (gewoonte-omkering), waarbij iemand leert de drang te herkennen en te vervangen door ander gedrag. Wat als die therapie en medicatie niet voldoende helpen? Soms blijven klachten bestaan, zelfs na langdurige therapie en meerdere medicatiepogingen. In dat geval zijn er aanvullende behandelingen mogelijk. Eén daarvan is rTMS, een relatief nieuwe methode die de laatste jaren veelbelovende resultaten laat zien bij OCS.

 

Hoopvolle behandeling bij hardnekkige OCS

rTMS (repetitieve Transcraniële Magnetische Stimulatie) is een behandeling waarbij met magnetische pulsen hersengebieden worden gestimuleerd die betrokken zijn bij dwang, angst en stemming. Het heeft minimale bijwerkingen en de behandeling is veilig en niet-invasief. In meerdere studies is aangetoond dat rTMS bij een deel van de mensen met OCS zorgt voor een duidelijke vermindering van klachten, zelfs als eerdere behandelingen onvoldoende hielpen.

Bij rTMS International passen we deze behandeling toe bij mensen met depressie en obsessieve-compulsieve klachten, die vastlopen in reguliere trajecten. Vaak merken cliënten dat hun obsessieve gedachten minder intens worden, of dat ze zich minder gedwongen voelen om rituelen uit te voeren. Ook ervaren veel mensen meer rust, concentratie en zelfcontrole.

Wanneer is rTMS iets voor jou?

  • Als je last hebt van depressie en OCS.
  • Als je meerdere therapieën of medicatie hebt geprobeerd zonder blijvend resultaat.
  • Als je openstaat voor een innovatieve, goed onderzochte behandelvorm zonder zware bijwerkingen.

 

Er is hulp, ook als eerdere behandelingen niet genoeg waren

OCS en verwante stoornissen zijn ingrijpend, maar behandelbaar. Therapie, medicatie en nieuwe methodes zoals rTMS maken het mogelijk om grip te krijgen op je klachten en je dagelijks leven terug te winnen. Laat je goed informeren, blijf niet te lang doorlopen met klachten, en wees niet bang om hulp te vragen. Ook als eerdere trajecten niet genoeg hebben geholpen.

Heb jij al van alles geprobeerd tegen OCS, maar blijf je vastzitten in patronen? Dan is rTMS misschien een volgende stap. Bij rTMS International kijken we samen met jou wat werkt. Zonder oordeel, met aandacht. Meld je aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Je hoeft het niet alleen te doen.