Stemmingswisselingen bij mannen 

We hebben allemaal weleens een slechte dag. Maar als je merkt dat je stemming de ene dag op en top is en de volgende dag omslaat naar somber, boos of apathisch, dan ga je je vanzelf afvragen: Wat is er met me aan de hand? En nog belangrijker: Wat kan ik eraan doen? Stemmingswisselingen bij mannen komen vaker voor dan je misschien denkt en kunnen meer zeggen dan alleen “even stress hebben”.

 

Stemmingswisselingen zijn niet alleen voor vrouwen

Veel mensen denken bij stemmingswisselingen automatisch aan vrouwen: Hormonen, PMS, de overgang. Maar stemmingswisselingen bij mannen bestaan ook. Ook mannen kunnen last hebben van intense stemmingswisselingen, en dat heeft niets te maken met ‘aanstellerij’ of ‘zwakte’. Het verschil? Mannen praten er vaak minder over. Daardoor blijven klachten onopgemerkt, of worden ze weggewuifd als stress of vermoeidheid. Zonde, want stemmingswisselingen zijn een belangrijk signaal van je lichaam. En verdienen net zoveel aandacht, of je nu man of vrouw bent.

Herken je dit?

Je voelt je de ene dag energiek, gemotiveerd en opgewekt, maar de dag erna totaal uitgeput en geïrriteerd

  • Kleine dingen brengen je uit balans
  • Je partner of collega’s merken op dat je “anders” reageert dan normaal
  • Je krijgt steeds vaker de vraag: “Gaat het wel goed met je?”
  • Je voelt je vaak vlak of juist overprikkeld
  • Je herkent jezelf niet meer

Misschien wuif je het weg. “Het zal wel stress zijn.” Of: “Ik slaap gewoon slecht.” Maar stemmingswisselingen kunnen meer zeggen dan je denkt. Wat veel mannen niet weten, is dat stemmingswisselingen vaak een symptoom zijn van iets dat dieper ligt. Het kan gaan om langdurige overbelasting, een hormonale disbalans, of zelfs een beginnende depressie of burn-out. Omdat de signalen minder zichtbaar zijn dan bijvoorbeeld fysieke klachten, is het makkelijk om ze te negeren, tot het niet meer gaat. Juist daarom is het belangrijk om stil te staan bij wat je voelt. Niet om er een label op te plakken, maar om serieus te nemen wat je lichaam en geest je proberen te vertellen.

Wat als je man hier last van heeft?

Ook als partner is het belangrijk om alert te zijn op signalen van stemmingswisselingen bij mannen. Veel mannen vinden het lastig om over hun emoties te praten, waardoor klachten lang onder de radar kunnen blijven. Misschien merk je dat hij vaker kortaf is, zich terugtrekt of sneller gefrustreerd raakt. In plaats van het weg te lachen of te relativeren, kan een open en betrokken houding juist het verschil maken. Stemmingswisselingen bij mannen zijn  een teken dat er iets uit balans is. Aandacht, erkenning en steun kunnen de eerste stap zijn naar herstel.

 

Stemmingswisselingen bij mannen, wat kan het zijn?

Er zijn verschillende oorzaken, en vaak is het een combinatie van factoren. Stemmingswisselingen bij mannen worden vaak onderschat, maar verdienen aandacht.

Hormonale veranderingen

Ja, ook mannen kunnen hormonale schommelingen ervaren. Denk aan een afname van testosteron, bijvoorbeeld als je ouder wordt, bij chronische stress of door een ongezonde leefstijl. Dit kan invloed hebben op je stemming, energieniveau, spierkracht én zelfvertrouwen. Omdat hormonale klachten bij mannen minder bespreekbaar zijn dan bij vrouwen, worden ze vaak over het hoofd gezien. Terwijl het juist belangrijk is om dit soort signalen serieus te nemen.

Chronische stress of overbelasting

Langdurige spanning zorgt ervoor dat je zenuwstelsel continu ‘aan’ staat. Hierdoor raak je sneller geïrriteerd, overprikkeld of uitgeput. Vooral op de werkvloer kan dit zich opstapelen: Volle agenda’s, hoge verwachtingen en het gevoel dat je altijd moet presteren, laten weinig ruimte voor herstel. Als je lichaam en brein geen rust meer krijgen, gaan ze uiteindelijk zelf aan de noodrem trekken.

Onverwerkte emoties of trauma

Veel mannen groeien op met het idee dat ze sterk, nuchter en beheerst moeten zijn. “Niet zeuren, gewoon doorgaan.” Emoties zoals verdriet, angst of kwetsbaarheid worden daardoor vaak weggestopt. Niet omdat ze er niet zijn, maar omdat er geen ruimte voor lijkt te zijn. Maar emoties verdwijnen niet als je ze negeert. Het tegenovergestelde is waar: ze stapelen zich op en zoeken een uitweg. Juist dan is het belangrijk om te onderzoeken wat eronder zit.

Psychische klachten

Soms zijn stemmingswisselingen een symptoom van iets groters. Denk aan depressie, bipolaire stoornis of een angststoornis. Bij mannen uit een depressie zich trouwens vaak anders: Meer prikkelbaarheid, boosheid of terugtrekgedrag in plaats van verdriet.

 

Sombere dagen of iets diepers?

Een “mindere dag hebben” is volkomen normaal. Maar als die sombere buien vaker voorkomen, langer aanhouden en gepaard gaan met vermoeidheid, schuldgevoelens of verlies van interesse in dingen die je normaal gesproken leuk vindt, dan is er mogelijk meer aan de hand. Wanneer stemmingswisselingen bij mannen niet meer wegtrekken en je functioneren in het dagelijks leven gaan beïnvloeden, kan er sprake zijn van een depressie. Het verschil zit niet alleen in de intensiteit van je emoties, maar ook in de duur en de impact ervan. En juist omdat een depressie er bij mannen vaak anders uit ziet, wordt het vaak te laat herkend.

 

Wanneer moet je hulp zoeken?

Als stemmingswisselingen je dagelijks leven beginnen te beïnvloeden, is dat een duidelijk signaal. Merk je dat je steeds sneller geïrriteerd raakt, je motivatie verliest of moeite hebt om je emoties te reguleren? Dat je relatie eronder lijdt, of dat je jezelf steeds verder terugtrekt? Wacht dan niet tot het erger wordt.  Hulp zoeken betekent niet dat je gefaald hebt. Het betekent dat je verantwoordelijkheid neemt voor je mentale gezondheid. Hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans dat je je snel weer beter voelt. Als je stemming je dagelijks functioneren beïnvloedt, op werk, in je relatie, of in hoe je je voelt, dan is het tijd om aan de bel te trekken.

 

Je bent niet zwak of minder

Stemmingswisselingen maken je geen ‘zwakke man’. Je bent niet zwak, je bent een mens. Voelen dat er iets niet klopt en daar iets mee durven doen, vraagt juist kracht. Als je merkt dat je stemming je belemmert in het dagelijks leven, dan is het oké om hier iets aan te willen doen. Het is juist verstandig om hulp te zoeken. Een van de behandelingen die hierbij kan helpen, is rTMS. Daarbij worden specifieke hersengebieden die betrokken zijn bij stemming en emotieregulatie op een veilige manier gestimuleerd met magnetische pulsen.

Dat klinkt technisch, maar het effect is simpel: rTMS helpt om de balans in je brein te herstellen. Het wordt steeds vaker ingezet bij onder andere depressieve klachten en dwangstoornissen. De behandeling is non-invasief, je hebt er geen medicatie voor nodig, en veel mensen merken al na een aantal sessies een verschil in hun stemming, helderheid en energie.