Behandelingen
rTMS behandeling
Bij rTMS International bieden we innovatieve behandelingen aan met repetitieve transcraniële magnetische stimulatie (rTMS). Deze therapie is effectief, veilig en wetenschappelijk onderbouwd. Het helpt bij het verlichten van klachten bij depressie en dwangstoornissen (OCS) door specifieke hersengebieden te stimuleren met magnetische pulsen.

Depressie
Voel je je overweldigd door verdriet of een constante somberheid? Je bent niet alleen. Ontdek hoe wij je kunnen helpen de controle over jouw leven terug te krijgen. Klik hier voor meer informatie over depressie en hoe we samen kunnen werken aan herstel.
Dwangstoornis (en depressie)
Ervaar je de last van dwanggedachten en -handelingen die jouw dagelijks leven beïnvloeden? Je staat er niet alleen voor. Ontdek hoe wij je kunnen ondersteunen bij het omgaan met OCS en het hervinden van rust. Klik hier voor meer informatie over OCS en de behandelmogelijkheden.
Welke aandoeningen behandelen wij?
Depressie
Bij een depressie kan het lastig zijn om de dag door te komen. Negatieve gedachten, vermoeidheid en een gevoel van hopeloosheid kunnen je leven beheersen. rTMS biedt een innovatieve behandelmethode door hersengebieden te stimuleren die verantwoordelijk zijn voor stemming en emoties.
OCS en depressie (dwangstoornis)
Obsessieve gedachten en dwangmatige handelingen kunnen je leven flink beperken. rTMS richt zich op de hersengebieden die deze patronen versterken, met als doel de cyclus te doorbreken. Dankzij deze gerichte aanpak merken veel cliënten een afname in de intensiteit van hun symptomen.
Andere indicaties
Neem contact met ons op om te bespreken of rTMS ook bij jouw specifieke klachten kan worden ingezet. Samen kijken we naar de mogelijkheden.
De stappen in jouw zorgproces
1. Aanmelding: Verwijzing door je huisarts of specialist
Je wordt meestal door je huisarts of een medisch specialist naar ons doorverwezen via een (digitale) verwijsbrief. Hiermee brengen wij jouw zorgvraag in kaart. Soms ontvangen wij al een hulpvraag voordat we een verwijzing van je hebben ontvangen. In dat geval kan er alsnog een pré-intake plaatsvinden om te bepalen of je in aanmerking komt voor rTMS. Daarna vragen we je alsnog een verwijzing aan te vragen.
2. Beoordeling van de verwijsbrief
Nadat wij jouw verwijsbrief hebben ontvangen, beoordelen we of we alle benodigde informatie hebben. Indien nodig nemen we contact op met jou of je huisarts voor aanvullende gegevens of verduidelijking. Zodra alle informatie compleet is, plannen we een pré-intakegesprek. Je ontvangt hierover een uitnodiging per e-mail met de details van de afspraak.
3. Pre-intake
Tijdens de telefonische pre-intake ga je in gesprek met onze triagist. Er worden vragen gesteld over je diagnose, klachten, behandelgeschiedenis, leefstijl, medische contra-indicaties en meer. Bij twijfel over epilepsie zal eerst een QEEG moeten worden uitgevoerd. We verwijzen je in dat geval terug naar je verwijzer met het verzoek dit onderzoek te laten afnemen. Wanneer epilepsie is uitgesloten en de uitkomst van het onderzoek is aangeleverd, kunnen we het intakeproces vervolgen.
4. Het intakegesprek met de regiebehandelaar
Tijdens het telefonische intakegesprek bespreekt de regiebehandelaar jouw klachten, een mogelijke diagnose en het behandeltraject. Deze behandelaar, een psychiater, coördineert jouw zorg. Let op: door de grote vraag naar onze zorg kan er een wachttijd zijn voordat je behandeling start. Bekijk de actuele wachttijden op onze website.
5. Invullen van een vragenlijst
Voorafgaand aan je eerste afspraak vragen we je één of meerdere vragenlijsten in te vullen. Dit helpt ons een goed beeld te krijgen van jouw klachten. Je kunt deze vragenlijst thuis invullen op een computer of tablet, of in sommige gevallen tijdens je bezoek.
6. Behandelplan en eerste afspraak
Tijdens het intakegesprek bespreken we jouw klachten, de invloed daarvan op je dagelijks leven en de benodigde zorg. Je mag altijd iemand meenemen die je kan ondersteunen, zoals een familielid of vriend. Neem een geldig legitimatiebewijs mee naar je eerste afspraak. Samen met jouw behandelaar stel je een behandelplan op dat aansluit bij jouw situatie. Dit behandelplan is flexibel en kan in overleg worden aangepast. Hierin staan jouw doelen, de behandeling die je gaat volgen en een overzicht van de afspraken.
7. Start van de behandeling
Je start met de rTMS-behandeling. Aanvullend kun je therapieën krijgen die passen bij jouw klachten en doelen, zoals CGT of ACT. Tijdens het traject evalueren we regelmatig of de behandeling nog goed aansluit bij jouw behoeften en passen we deze indien nodig aan.
8. Het afsluitende gesprek
Aan het einde van je behandeling bespreken we samen of je doelen zijn behaald en of je zelfstandig verder kunt. Als er extra ondersteuning nodig is, bespreken we de vervolgstappen.
9. Nazorg en preventie van terugval
Als je nazorg nodig hebt, maken we samen afspraken over de invulling daarvan. Dit kan bijvoorbeeld samenwerking met je huisarts of een praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg omvatten. Bij risico op terugval of crisis stellen we een signaleringsplan op. Hierin staat hoe jij en je naasten signalen van een terugval vroegtijdig kunnen herkennen en wat jullie dan kunnen doen.
rTMS en gesprekstherapie
Gesprekstherapie (CGT) richt zich op het aanleren van vaardigheden en strategieën die cliënten kunnen gebruiken om met negatieve gedachten om te gaan. Dankzij de verlichting van symptomen door rTMS kunnen de cognitieve en gedragsmatige veranderingen die tijdens de gesprekken worden bereikt beter worden vastgehouden, omdat cliënten in een betere mentale toestand verkeren om nieuwe technieken en strategieën te leren en toe te passen.
rTMS bevordert de neuroplasticiteit, wat het vermogen van de hersenen om te veranderen en zich aan te passen vergroot. Dit kan de effectiviteit verhogen door de hersenen gevoeliger te maken voor nieuwe denk- en gedragspatronen.
Behandeling op maat
Iedereen is uniek, en daarom stemmen wij elke behandeling volledig af op jouw persoonlijke situatie. Ons team van ervaren specialisten bestaat uit deskundigen met uiteenlopende achtergronden.
Dankzij deze brede expertise kunnen we jouw klachten vanuit verschillende invalshoeken benaderen en de best mogelijke zorg bieden. Onze warme en betrokken aanpak zorgt ervoor dat je je gehoord en begrepen voelt. Samen werken we aan jouw herstel.
