Last van een dwangstoornis?

Wat is een dwangstoornis?

Een dwangstoornis kan zich op verschillende manieren uiten. Gevangen in een constante herhaling van gedachten die je niet loslaten. Kleine twijfels die groter worden, totdat ze je overnemen. Je probeert ze te controleren, maar ze blijven terugkomen, steeds sterker. Je doet dingen opnieuw, uit angst voor wat er kan gebeuren als je ze niet doet. Alsof je geen controle hebt, alsof je vastzit in een onophoudelijke cyclus die je niet kunt doorbreken. Het is moeilijk om rust te vinden omdat de kleinste taken aanvoelen als een enorme uitdaging.

over rtms therapie - wat is rtms

Wanneer heb je een dwangstoornis?

Bij een dwangstoornis ben je gevangen in herhalende gedachten en gedragingen die je moeilijk kunt stoppen, vaak zelfs tegen je eigen wil in. Je voelt je gedwongen om bepaalde handelingen steeds opnieuw uit te voeren, bijvoorbeeld het controleren of ordenen van dingen, om angst te verminderen. Dit patroon beïnvloedt niet alleen je werk of studie, maar ook persoonlijke relaties en je algemene welzijn. Je merkt dat eenvoudige taken, zoals het huishouden of persoonlijke verzorging, moeilijk af te ronden zijn door de druk van dwanggedachten die vertellen dat je het op de juiste manier moet doen. 

Dwangstoornis wordt gediagnosticeerd en behandeld door gespecialiseerde zorgverleners, zoals psychiaters, psychologen en therapeuten. De diagnose is gebaseerd op het aantal dwanggedachten en -handelingen die dagelijks aanwezig zijn, en het effect daarvan op je sociale en werkgerelateerde functioneren. Oorzaken kunnen variëren van genetische factoren tot chemische onevenwichtigheden in de hersenen, trauma of ingrijpende levensgebeurtenissen.

Een dwangstoornis kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd of achtergrond. Het heeft vaak een enorme impact op het dagelijks leven en het welzijn van degene die ermee worstelt. De dwang kan variëren in ernst, maar het is altijd een verstorende kracht die je leven beheerst. Het is belangrijk om hulp te zoeken, zodat je de juiste behandeling kunt krijgen en weer grip krijgt over je leven.

Hoe werken hersenen bij een dwangstoornis?

Verstoorde communicatie tussen hersengebieden

Bij OCS is er een verstoring in de communicatie tussen verschillende hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor gedachten, emoties en gedrag. De orbitofrontale cortex, die betrokken is bij het verwerken van onzekerheid en het nemen van beslissingen, is vaak overactief. Dit leidt tot obsessieve gedachten, zoals angst over bepaalde handelingen of situaties. Tegelijkertijd is de caudate nucleus, die helpt bij het reguleren van gewoonten en het onderdrukken van automatische gedragingen, vaak minder effectief, waardoor de hersenen moeite hebben om onbelangrijke signalen van belangrijke te onderscheiden. De amygdala, die emoties zoals angst verwerkt, is vaak ook hyperactief, wat de angst en de dwanggedachten versterkt.

Hersenchemie en verminderde zelfcontrole

De verminderde activiteit van de prefrontale cortex, verantwoordelijk voor zelfcontrole en besluitvorming, maakt het moeilijk om dwanggedachten te onderdrukken en dwanghandelingen te stoppen. Een verstoorde serotoninebalans versterkt herhalende gedachten en gedragingen, terwijl een disbalans in dopamine het dwangmatige gedrag aanwakkert. Dit zorgt voor een vicieuze cirkel van obsessies en dwanghandelingen die moeilijk te doorbreken is.

rTMS bij dwangstoornis en depressie

De behandeling van dwangstoornis en depressie kan bestaan uit therapie, medicatie, veranderingen in levensstijl of een combinatie hiervan. Een compulsieve stoornis, ook wel bekend als obsessieve compulsieve stoornis (OCS), is op een verkeerde manier omgaan met angstige gedachten of een angstig gevoel. 
 
Met langdurige positieve effecten is dit een ware uitkomst voor ieder die worstelt met een dwangstoornis en depressie. rTMS richt zich op het stimuleren van specifieke hersengebieden, wat kan helpen bij het verlichten van dwanggerelateerde klachten.
rTMS International - Behandeling bij een dwangstoornis

Over ons

Meer informatie

Tarieven

Kosten en vergoeding

Werkwijze

Leveren van zorg

Herwin controle over jouw leven

Dwanggedachten

Als je een dwangstoornis hebt, weet je dat de dwanggedachten zelf vaak zinloos zijn. Je beseft dat de gedachten niet van buitenaf komen, maar dat je ze zelf bedenkt. Deze gedachten gaan vaak verder dan normale zorgen over dagelijkse zaken. Ze kunnen bijvoorbeeld gaan over ziektes, vuil, God, seks, je eigen agressie of angst voor het maken van fouten met ernstige gevolgen.

Dwanggedachten roepen meestal angst op. Om die angst te verminderen, ga je handelingen uitvoeren, maar helaas zijn deze slechts tijdelijk effectief. Veelvoorkomende dwanggedachten kunnen gaan over het toebrengen van letsel aan anderen, gewelddadige gedachten, godslasterlijke gedachten, of twijfel over of je iets verkeerd hebt gezegd. Ook twijfel over je geaardheid kan een dwanggedachte zijn (H-OCS).

Dwanghandelingen

Dwanghandelingen die vaak voorkomen, zijn onder andere het controleren en schoonmaken, zoals bij smetvrees. Dwanghandelingen kunnen ook in je gedachten plaatsvinden, zoals dingen moeten tellen of steeds opnieuw bidden. Door deze handelingen uit te voeren, denk je dat de angst waar je voor vreest, niet zal gebeuren.

Bijvoorbeeld, als je bang bent om besmet te worden, ga je je handen, armen, kleding of zelfs het hele huis op specifieke manieren schoonmaken. Als je bang bent voor rampen, kun je voortdurend het licht, kranen, stopcontacten, gaskranen of bankafschriften controleren. Ook het moeten aanraken van objecten, symmetrisch neerzetten, verzamelen of herhalen van handelingen behoren tot veelvoorkomende dwanghandelingen.

Behandeling en resultaten met rTMS

Bij rTMS International bestaat een behandeltraject gemiddeld uit 30-50 behandelingen. Dit aantal is nodig om langdurige resultaten te bereiken. Vaak merk je al positieve effecten na ongeveer 15 behandelingen. Voordat de behandeling begint, plannen we een verkennend gesprek met je in. Dit gesprek helpt om een duidelijker beeld van je dwanggerelateerde klachten te krijgen. 

Vraag en antwoord

Wanneer er sprake is van een therapie resistente depressie en je voor volledige vergoeding in aanmerking wilt komen, dan is er een verwijzing van de huisarts of psychiater nodig. Hierin moet staan dat er sprake is van een therapie resistente depressie (twee evidence based behandelingen hebben niet geholpen) en dat rTMS bij rTMS International geïndiceerd is. rTMS International behandelt ook mensen met dwangklachten, maar alleen als er ook sprake is therapie resistente depressie. Er is dan ook een verwijzing nodig waarin moet staan dat je in therapie wilt voor uw depressieklachten en dat er ook sprake is van dwangklachten. Wanneer je liever anoniem behandeld wilt worden, zonder dat de huisarts of zorgverzekeraars afweten van jouw klachten, dan is er uiteraard ook geen verwijzing nodig. Ook dan geldt dat er sprake moet zijn van een therapie resistente depressie of dwangstoornis.

Je kunt bij rTMS International snel terecht voor een intakegesprek en behandeling. Op de contactpagina onder het contactformulier zie je de actuele wachtlijst per vestiging.

rTMS is een techniek die eind jaren 1990 werd geïntroduceerd als behandeling voor depressie. Sindsdien is wetenschappelijk en klinisch onderzoek uitgevoerd om de veiligheid van de behandeling vast te stellen en de meest effectieve protocollen te onderzoeken. Vast is komen te staan dat rTMS een veilige methode is die bij een groot deel van de cliënten bijdraagt aan het verminderen van depressie en/of dwang gerelateerde klachten. Verschillende publicaties laten zien dat cliënten met de diagnose “therapieresistent” positief reageerden op behandeling met rTMS. rTMS is sinds 2008 goedgekeurd door de FDA (Food and Drug Administration).

Een behandeling met rTMS doet geen pijn en heeft weinig tot geen bijwerkingen. Je neemt plaats op de behandelstoel waarna de spoel die de magnetische pulsen afgeeft tegen jouw hoofd wordt geplaatst. Door de magnetische pulsen worden bepaalde hersengebieden gestimuleerd en nemen uw depressie en/of dwang gerelateerde klachten af. Een behandeling met rTMS kan lichte spanningshoofdpijn veroorzaken na afloop van de behandeling. Dit gaat vanzelf weer over.

repetitieve Transcraniële Magnetische Stimulatie

Ben je benieuwd of rTMS de juiste oplossing voor jou is? Bij ons heb je toegang tot korte wachtlijsten en heldere tarieven. Met een verwijsbrief van je huisarts of psychiater, waarin wordt aangegeven dat er sprake is van een therapieresistente depressie, kom je in aanmerking voor volledige vergoeding. Neem vandaag nog contact met ons op voor een kennismaking!
Werkwijze rTMS therapie - rTMS International