Depressie en dysthyme stoornis: Hetzelfde of verschillend? 

Depressie en dysthyme stoornis zijn beide stemmingsstoornissen die een enorme impact kunnen hebben op het dagelijks leven van een persoon. Hoewel ze vergelijkbare symptomen hebben, zijn er belangrijke verschillen tussen de twee aandoeningen. In deze blog duiken we dieper in wat depressie en dysthyme stoornis zijn, hoe ze van elkaar verschillen en wat de behandelingsopties zijn voor beide aandoeningen.

 

Wat is een depressie?

Depressie is een stemmingsstoornis die wordt gekenmerkt door een aanhoudend gevoel van verdriet, verlies van interesse of plezier in dagelijkse activiteiten, eetproblemen, en emotionele of fysieke problemen. De symptomen moeten minstens twee weken aanwezig zijn om als een depressieve episode te worden beschouwd. Voor alle symptomen en criteria, lees ook eens dit artikel.

 

Symptomen van depressie:

  • Intense gevoelens van verdriet, leegte of hopeloosheid
  • Verlies van interesse in activiteiten die voorheen plezierig waren
  • Slaapproblemen, zoals slapeloosheid of overmatig slapen
  • Veranderingen in eetlust en gewicht
  • Moeite met concentratie, beslissingen nemen of geheugenproblemen
  • Vermoeidheid of gebrek aan energie
  • Gevoelens van waardeloosheid of buitensporige schuldgevoelens
  • Terugkerende gedachten aan dood of zelfmoord

 

Wat is dysthyme stoornis?

Dysthyme stoornis, ook bekend als persisterende depressieve stoornis (PDS), is een chronische vorm van depressie. De symptomen zijn minder ernstig dan bij majeure depressieve stoornis, maar ze zijn langduriger, vaak gedurende twee jaar of langer. Mensen met dysthyme stoornis kunnen perioden van normale stemming ervaren die tot twee maanden kunnen duren, maar de symptomen komen altijd terug.

 

Symptomen van dysthyme stoornis:

  • Aanhoudend gevoel van verdriet of somberheid
  • Verlies van interesse in dagelijkse activiteiten
  • Veranderingen in eetlust (te veel of te weinig eten)
  • Slaapproblemen (slapeloosheid of te veel slapen)
  • Lage energie of vermoeidheid
  • Laag zelfbeeld, gevoelens van hopeloosheid
  • Moeite met concentreren en beslissingen nemen

 

3 belangrijkste verschillen

Aan de hand van bovenstaande symptomen zie je hoeveel gelijkenissen er zijn. Daarom benoemen we de belangrijkste verschillen die je kunnen helpen om het onderscheid te maken. 

 

1. Duur en ernst

Depressie: De symptomen zijn vaak intenser en kunnen snel opkomen. Een episode duurt minimaal twee weken, maar kan maanden duren als het niet wordt behandeld.

Dysthyme stoornis: De symptomen zijn minder intens maar chronisch. Ze moeten minstens twee jaar aanwezig zijn om de diagnose dysthyme stoornis te krijgen.

 

2. Impact op functioneren

Depressie: Kan een drastische impact hebben op het dagelijks functioneren, waardoor mensen soms volledig uitgeschakeld raken.

Dysthyme stoornis: De impact is subtieler maar langdurig. Mensen kunnen vaak nog wel functioneren, maar doen dit op een lager niveau dan hun capaciteiten toelaten.

 

3. Patronen van symptomen

Depressie: Symptomen kunnen episodisch zijn, met periodes van normaliteit tussen de episodes.

Dysthyme stoornis: Symptomen zijn constant aanwezig met slechts korte periodes van verbetering.

 

Behandelingsopties voor depressie en dysthyme stoornis

Al hebben depressie en dysthyme stoornis veel overlappende symptomen, verschillen ze aanzienlijk in ernst en duur. Het begrijpen van deze verschillen kan helpen bij het identificeren van de juiste diagnose en het vinden van een effectieve behandelingsstrategie. Als jij of iemand die je kent worstelt met symptomen van een stemmingsstoornis, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Met de juiste behandeling is herstel mogelijk, en kan de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren.

Behandelingsopties depressie

Het bestrijden van depressie vraagt meestal om een combinatie van diverse therapieën. Medicatie kan bestaan uit antidepressiva zoals SSRI’s, SNRI’s en tricyclische antidepressiva. Therapieopties zijn onder andere cognitieve gedragstherapie (CGT), interpersoonlijke therapie (IPT), en andere vormen van psychotherapie. Belangrijke lifestyle veranderingen zijn regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding, en voldoende slaap. Voor ernstigere gevallen kunnen aanvullende behandelingen zoals ECT of rTMS overwogen worden.

 

Behandelingsopties dysthyme stoornis

Voor de behandeling van dysthyme stoornis kunnen net als bij depressie verschillende therapieën en strategieën worden ingezet. Medicatie, zoals antidepressiva, kan nuttig zijn, maar de dosering en duur kunnen variëren. Therapie, waaronder cognitieve gedragstherapie (CGT) en andere vormen van therapie, kan helpen om coping-strategieën te ontwikkelen en negatieve denkpatronen te doorbreken. Belangrijke lifestyle veranderingen omvatten regelmatige lichaamsbeweging, een gezonde levensstijl, en het onderhouden van sociale contacten. Aangezien dysthyme stoornis een chronische aandoening is, kan langdurige therapie en follow-up noodzakelijk zijn.

 

rTMS bij therapieresistente depressie

Onderzoek heeft aangetoond dat rTMS effectief kan zijn bij het verminderen van depressieve symptomen bij patiënten die niet reageren op andere behandelingen. Door een nieuwe weg te openen naar verlichting, helpt rTMS patiënten om weer hoop en levenskwaliteit terug te vinden. Zet vandaag nog een stap naar herstel en neem contact met ons op

 

Misschien ook interessant

Als je start met rTMS, hoop je natuurlijk dat het snel werkt. Je komt tenslotte met klachten die je dagelijks leven beïnvloeden. Of het nu om somberheid, spanning, dwanggedachten of vermoeidheid gaat. Velen vragen zich dan ook af: Hoe snel werkt rTMS?
Wanneer je hulp zoekt voor depressie of dwangstoornis, komt er vaak meer bij kijken dan alleen het kiezen van een behandelaar. Je komt al snel in aanraking met termen als ‘gecontracteerde zorg’ en ‘niet-gecontracteerde zorg’. Maar wat betekent dat precies?
Als je rTMS overweegt als behandeling voor depressie of dwangklachten, is de kans groot dat je je al hebt ingelezen over de werking, resultaten en wetenschap achter deze techniek. Maar de vraag blijft vaak: Hoe voelt rTMS aan?
Bij een depressie ben je vaak gevoeliger voor pijn. Niet omdat je je aanstelt, maar omdat je brein letterlijk anders met pijnprikkels omgaat. Ze kunnen een belangrijk signaal zijn dat je meer nodig hebt dan alleen een pijnstiller.
Veel mensen die zich aanmelden voor rTMS gebruiken al langere tijd medicijnen tegen depressie of angst. Logisch dus dat je wilt weten of die medicatie invloed heeft op de behandeling en of je ermee kunt stoppen.
We hebben allemaal weleens een slechte dag. Maar als je merkt dat je stemming de ene dag op en top is en de volgende dag omslaat naar somber, boos of apathisch, dan ga je je vanzelf afvragen: Wat is er met me aan de hand?
OCS en verwante stoornissen zijn verschillend, maar delen dezelfde kern: Controle willen voelen over innerlijke onrust. Hier lees je wat ze inhouden, hoe ze behandeld worden en wanneer rTMS een waardevolle optie is.
Er gaat niets boven fysieke afspraken en face-to-face contact tijdens je behandeling. Het stukje menselijk contact, steun, begrip en expertise zijn zo waardevol. Maar wanneer je thuis zit, je even alleen voelt en het je even teveel wordt kan je bepaalde hulpmiddelen gebruiken.
Somber, snel geïrriteerd of constant gespannen? Soms ligt het niet aan stress of omstandigheden, maar aan wat je brein tekort komt. Wat je eet beïnvloedt niet alleen je energie, maar ook hoe goed je je stemming kunt reguleren.
We kennen het allemaal wel: een rommelige omgeving. Al lijkt het een tijdelijke staat van chaos, kan rommel grote gevolgen hebben voor je mentale gezondheid.
Iedereen heeft ontspanning nodig, maar hoe merk je het eigenlijk als je écht ontspant? Het is soms lastig om het verschil te voelen tussen even pauzeren en diep ontspannen. Als je écht ontspant, heeft dat enorme voordelen voor je gezondheid.