rTMS en antidepressiva: Voor- en nadelen

Depressie treft mensen wereldwijd. Het behandelen van een depressie kan uitdagend zijn, en vaak worden antidepressiva ingezet als behandelmethode. In de laatste jaren is rTMS steeds meer in de belangstelling komen te staan als alternatieve behandelingsoptie. Ontdek de voor- en nadelen van rTMS en antidepressiva.

 

Wat is rTMS?

Repetitieve transcraniële magnetische stimulatie (rTMS) is een niet-invasieve behandeling waarbij een magnetisch veld wordt gebruikt om specifieke delen van de hersenen te stimuleren. Het richt zich vooral op de prefrontale cortex, een gebied dat betrokken is bij stemming en emotionele regulatie. Tijdens een rTMS-sessie wordt een magnetische spoel op de schedel geplaatst, die korte magnetische pulsen afgeeft. Deze pulsen kunnen helpen om de hersenactiviteit te normaliseren en depressieve symptomen te verminderen.

 

Voordelen van rTMS en antidepressiva

Minder bijwerkingen

Een van de belangrijkste voordelen van rTMS is dat het minder bijwerkingen heeft dan antidepressiva. Terwijl antidepressiva vaak gepaard gaan met bijwerkingen zoals gewichtstoename, seksuele disfunctie, en slaperigheid, zijn de bijwerkingen van rTMS mild en tijdelijk. De bijwerkingen van medicatie variëren afhankelijk van het soort medicijn, en het is vaak onzeker of en wanneer deze bijwerkingen optreden. Bij rTMS-therapie heeft u echter geen last van deze ongewenste effecten. De meest voorkomende bijwerkingen zijn lichte hoofdpijn en ongemak op de plaats waar de spoel wordt geplaatst.

 

Geen monitoring nodig

Bij het gebruik van medicatie kan het 4 tot 6 weken duren voordat u merkt welk type antidepressiva effectief is voor u. Het is mogelijk dat bepaalde antidepressiva niet het gewenste effect hebben, en dit blijkt vaak pas na enige tijd. Omdat rTMS geen medicatie vereist, vermijdt het de risico’s van medicijninteracties en de noodzaak van medicatiewijzigingen en -monitoring. Dit kan aantrekkelijk zijn voor personen die bezorgd zijn over de langdurige effecten van medicatie op hun lichaam.

 

Behandeling als medicijnen niet werken

rTMS kan bijzonder waardevol zijn voor patiënten die niet goed reageren op traditionele antidepressiva. Studies hebben aangetoond dat rTMS effectief kan zijn bij het verlichten van symptomen bij mensen voor wie andere behandelingen niet voldoende hebben gewerkt.

 

Nadelen van rTMS

Kosten en toegankelijkheid

Een van de nadelen van rTMS is dat het vaak duurder is dan antidepressiva, omdat het niet altijd volledig wordt vergoed door verzekeringen. Wanneer er sprake is van een therapieresistente depressie kunt u voor volledige vergoeding in aanmerking komen, met een verwijzing van de huisarts of psychiater. De kosten kunnen een drempel zijn voor patiënten die deze behandeling nodig hebben. Bovendien is rTMS niet overal beschikbaar, lees hier waar rTMS wel beschikbaar is.

 

Effectiviteit en resultaten

Hoewel veel patiënten baat hebben bij rTMS, reageert niet iedereen even goed op de behandeling. Er kunnen ook variaties zijn in effectiviteit afhankelijk van de persoon en klachten, bijvoorbeeld bij comorbiditeit met autisme. Bij ruim 50 procent van de cliënten met een dwangstoornis slaat een behandeling met rTMS aan. rTMS biedt een gerichte aanpak en heeft een consistente werking bij de meeste mensen. Ongeveer 60% van de cliënten met depressie ervaart een vermindering van de symptomen. Vaak merkt u al na 15 behandelingen een verschil, en na 30 tot 50 behandelingen zijn de klachten in veel gevallen aanzienlijk verminderd, mits de behandeling effectief is.

 

rTMS en antidepressiva als behandelopties

De keuze tussen rTMS en antidepressiva hangt af van verschillende factoren, waaronder de ernst van de depressie, eerdere behandelervaringen, en persoonlijke voorkeuren. Terwijl rTMS een veelbelovende optie biedt met minder bijwerkingen en potentieel voor medicijnresistente gevallen, moeten de kosten, toegankelijkheid, en tijdsinvestering zorgvuldig worden overwogen. Traditionele antidepressiva blijven een belangrijke behandelingsoptie met bewezen effectiviteit, maar ze brengen vaak bijwerkingen met zich mee die sommige patiënten willen vermijden. Het is cruciaal om samen met uw zorgverlener te bespreken welke behandeling het beste bij uw situatie past. Bent u benieuwd wat rTMS International voor u kan betekenen? Neem dan vandaag nog contact op.

Misschien ook interessant

Als je start met rTMS, hoop je natuurlijk dat het snel werkt. Je komt tenslotte met klachten die je dagelijks leven beïnvloeden. Of het nu om somberheid, spanning, dwanggedachten of vermoeidheid gaat. Velen vragen zich dan ook af: Hoe snel werkt rTMS?
Wanneer je hulp zoekt voor depressie of dwangstoornis, komt er vaak meer bij kijken dan alleen het kiezen van een behandelaar. Je komt al snel in aanraking met termen als ‘gecontracteerde zorg’ en ‘niet-gecontracteerde zorg’. Maar wat betekent dat precies?
Als je rTMS overweegt als behandeling voor depressie of dwangklachten, is de kans groot dat je je al hebt ingelezen over de werking, resultaten en wetenschap achter deze techniek. Maar de vraag blijft vaak: Hoe voelt rTMS aan?
Bij een depressie ben je vaak gevoeliger voor pijn. Niet omdat je je aanstelt, maar omdat je brein letterlijk anders met pijnprikkels omgaat. Ze kunnen een belangrijk signaal zijn dat je meer nodig hebt dan alleen een pijnstiller.
Veel mensen die zich aanmelden voor rTMS gebruiken al langere tijd medicijnen tegen depressie of angst. Logisch dus dat je wilt weten of die medicatie invloed heeft op de behandeling en of je ermee kunt stoppen.
We hebben allemaal weleens een slechte dag. Maar als je merkt dat je stemming de ene dag op en top is en de volgende dag omslaat naar somber, boos of apathisch, dan ga je je vanzelf afvragen: Wat is er met me aan de hand?
OCS en verwante stoornissen zijn verschillend, maar delen dezelfde kern: Controle willen voelen over innerlijke onrust. Hier lees je wat ze inhouden, hoe ze behandeld worden en wanneer rTMS een waardevolle optie is.
Er gaat niets boven fysieke afspraken en face-to-face contact tijdens je behandeling. Het stukje menselijk contact, steun, begrip en expertise zijn zo waardevol. Maar wanneer je thuis zit, je even alleen voelt en het je even teveel wordt kan je bepaalde hulpmiddelen gebruiken.
Somber, snel geïrriteerd of constant gespannen? Soms ligt het niet aan stress of omstandigheden, maar aan wat je brein tekort komt. Wat je eet beïnvloedt niet alleen je energie, maar ook hoe goed je je stemming kunt reguleren.