Valkuilen bij depressie

Verdiepingsreeks: Personen met een depressie belanden vaak in een negatieve spiraal, waarbij de symptomen steeds erger worden totdat het ondraaglijk wordt en ze hulp zoeken. U kunt uzelf helpen door bewust te worden van de valkuilen bij depressie, om zo verergering van symptomen te voorkomen.

 

Valkuilen bij depressie

Verschillende factoren kunnen bijdragen aan het verergeren van depressieve klachten, waardoor het herstelproces langer en uitdagender kan zijn. Hoewel sommige van deze factoren buiten uw controle liggen, kunt u zelf wel bepalen hoe u ermee omgaat.

 

  1. Stressvolle leefomstandigheden
  2. Genetische aanleg
  3. Lichamelijk of mentaal trauma
  4. Chronische ziekte of pijn
  5. Werkloosheid
  6. Hormoon veranderingen
  7. Stigma en/of zelfstigma

 

Stressvolle leefomstandigheden

Chronische stress kan de symptomen van depressie verergeren. Werkdruk, financiële problemen, relatieconflicten, en andere stressoren kunnen bijdragen aan een verhoogd niveau van angst en depressie. Leven in een stressvolle of onveilige omgeving, zoals een onstabiele thuissituatie of een buurt met veel criminaliteit, kan bijdragen aan gevoelens van angst en depressie. Het zoeken naar een veiligere en stabielere woonomgeving kan de mentale gezondheid positief beïnvloeden.

 

Genetische aanleg

Een familiegeschiedenis van depressie kan de kans vergroten dat iemand zelf ook depressieve symptomen ontwikkelt. Hoewel genetische factoren niet direct controleerbaar zijn, is het belangrijk om bewust te zijn van deze risico’s en proactief te zijn in het zoeken naar hulp en ondersteuning.

 

Lichamelijk of mentaal trauma

Ervaringen zoals verlies van een dierbare, mishandeling, ongelukken, of natuurrampen kunnen traumatische reacties uitlokken die leiden tot of de depressie verergeren. Het verwerken van trauma’s met behulp van therapie kan cruciaal zijn voor het herstel.

 

Chronische ziekte of pijn

Leven met een chronische ziekte of aanhoudende pijn kan een enorme tol eisen op iemands mentale gezondheid. De constante fysieke beperkingen en ongemakken kunnen bijdragen aan gevoelens van hopeloosheid en somberheid. Behandeling van de onderliggende medische aandoening en pijnmanagement kan hierbij helpen.

 

Werkloosheid

Een gebrek aan werk of voldoening in werk kan bijdragen aan financiële stress en een gevoel van nutteloosheid, wat de depressie kan verergeren. Het zoeken naar betekenisvolle activiteiten of vrijwilligerswerk kan helpen om een gevoel van doelgerichtheid en voldoening terug te vinden.

 

Hormoon veranderingen

Hormonale schommelingen, zoals tijdens de puberteit, zwangerschap, postnatale periode, of menopauze, kunnen bijdragen aan de verergering van depressieve symptomen. Medische begeleiding en mogelijk hormonale therapie kunnen hierbij nuttig zijn.

 

Stigma en/of zelfstigma

De negatieve houding van de samenleving ten opzichte van mentale gezondheidsproblemen, evenals de eigen negatieve houding ten opzichte van het hebben van een depressie, kan leiden tot schaamte en het vermijden van hulp. Open praten over mentale gezondheid en educatie over depressie kunnen helpen om deze barrières te verminderen.

 

Meer valkuilen bij depressie

Naast de eerder genoemde factoren zijn er nog andere valkuilen die het herstel bij depressie kunnen bemoeilijken. In het volgende artikel gaan we dieper in op deze aspecten waar u meer grip op kunt krijgen. Deel 3 van de verdiepingsreeks  biedt waardevolle inzichten en praktische tips om u te ondersteunen op uw pad naar herstel en welzijn. Ontdek hoe u met kleine aanpassingen en bewuste keuzes een positieve invloed kunt hebben op uw mentale gezondheid, en hoe u valkuilen kunt vermijden die een terugval kunnen veroorzaken.

 

Herkent u uzelf in een van deze valkuilen bij depressie?

Bewustwording is essentieel om uit de negatieve spiraal te komen. Als u weet welke factoren uw depressie verergert, kunt u stappen zetten in de juiste richting. Zorg dat de negatieve spiraal doorbroken wordt. Kent u iemand met depressieve klachten of iemand die lijdt aan depressie? Lees dan ook eens dit artikel over symptomen bij depressie die over het hoofd worden gezien. 

 

Heeft u hulp nodig bij het doorbreken van de negatieve spiraal bij depressie? Dan biedt rTMS uitkomst. Deze niet-invasieve behandeling richt zich op specifieke hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor depressieve symptomen. Door magnetische stimulatie kunt u snel verlichting ervaren, wat bijdraagt aan uw herstelproces. Neem contact op als u snelle verlichting van symptomen wilt ervaren.

Misschien ook interessant

Als je start met rTMS, hoop je natuurlijk dat het snel werkt. Je komt tenslotte met klachten die je dagelijks leven beïnvloeden. Of het nu om somberheid, spanning, dwanggedachten of vermoeidheid gaat. Velen vragen zich dan ook af: Hoe snel werkt rTMS?
Wanneer je hulp zoekt voor depressie of dwangstoornis, komt er vaak meer bij kijken dan alleen het kiezen van een behandelaar. Je komt al snel in aanraking met termen als ‘gecontracteerde zorg’ en ‘niet-gecontracteerde zorg’. Maar wat betekent dat precies?
Als je rTMS overweegt als behandeling voor depressie of dwangklachten, is de kans groot dat je je al hebt ingelezen over de werking, resultaten en wetenschap achter deze techniek. Maar de vraag blijft vaak: Hoe voelt rTMS aan?
Bij een depressie ben je vaak gevoeliger voor pijn. Niet omdat je je aanstelt, maar omdat je brein letterlijk anders met pijnprikkels omgaat. Ze kunnen een belangrijk signaal zijn dat je meer nodig hebt dan alleen een pijnstiller.
Veel mensen die zich aanmelden voor rTMS gebruiken al langere tijd medicijnen tegen depressie of angst. Logisch dus dat je wilt weten of die medicatie invloed heeft op de behandeling en of je ermee kunt stoppen.
We hebben allemaal weleens een slechte dag. Maar als je merkt dat je stemming de ene dag op en top is en de volgende dag omslaat naar somber, boos of apathisch, dan ga je je vanzelf afvragen: Wat is er met me aan de hand?
OCS en verwante stoornissen zijn verschillend, maar delen dezelfde kern: Controle willen voelen over innerlijke onrust. Hier lees je wat ze inhouden, hoe ze behandeld worden en wanneer rTMS een waardevolle optie is.
Er gaat niets boven fysieke afspraken en face-to-face contact tijdens je behandeling. Het stukje menselijk contact, steun, begrip en expertise zijn zo waardevol. Maar wanneer je thuis zit, je even alleen voelt en het je even teveel wordt kan je bepaalde hulpmiddelen gebruiken.
Somber, snel geïrriteerd of constant gespannen? Soms ligt het niet aan stress of omstandigheden, maar aan wat je brein tekort komt. Wat je eet beïnvloedt niet alleen je energie, maar ook hoe goed je je stemming kunt reguleren.