Zomerdepressie: “De druk om altijd gelukkig te zijn”

Zon, zee, strand: veel mensen kijken uit naar de zomer. Maar niet iedereen wordt er blij van: een klein deel van de Nederlanders kampt met een zomerdepressie. Wat houdt het in en hoe ontstaat het? rTMS International legt het uit.

Wat is een zomerdepressie?

Een zomerdepressie is niet een veel voorkomende term, maar is grofweg hetzelfde als een ‘gewone’ depressie. Het verschil is dat het komt en gaat met het zomerseizoen. In Nederland krijgt ongeveer 0,1 procent van de bevolking te maken met een zomerdepressie. Bij een zomerdepressie hebben mensen last van het feit dat het langer licht blijft, de zon schijnt en het buiten warmer is.

De oorzaken van seizoensdepressie gedurende de zomer

Eén van de bekendste oorzaken van een zomerdepressie is slechter en minder slapen door het warme weer. Daarnaast kun je tijdens de zomerperiode geconformeerd worden met een slecht zelfbeeld door mensen die in bikini’s en korte broeken lopen die er in jouw ogen wèl goed uitzien. Ook is er sociale druk voor veel mensen. Ze gaan vaker naar buiten en de terrassen zitten vol. Als je je eenzaam voelt of somber bent, wordt het contrast tussen jou en wat je op straat ziet steeds groter en vergroot het de kans op een zomerdepressie.

Tips tegen een depressieve zomers

Heb je weleens een zomerdepressie gehad en wil je deze dit jaar niet de ruimte geven om aan te wakkeren? Dan kunnen de volgende tips helpen:

  • Houd vaste patronen en tijden aan
  • Beweeg en sport, hoe moe je ook bent
  • Trek je niet terug, maar probeer juist mensen te blijven zien
  • Doe dingen die je plezier geven
  • Plan ontspannende activiteiten in

Als het je niet lukt om een vast patroon aan te houden of te bewegen en als je leven verstoord blijft, ook na de zomerperiode, is het goed om professionele hulp in te schakelen. Bij rTMS International behandelen wij depressie met behulp van rTMS en gesprekstherapie. Meld je aan voor de behandeling of klik hier voor meer informatie over rTMS.

Bron: NU.nl

Meer over seizoensgebonden depressies:
Studies van klinische populaties suggereren dat er voornamelijk twee tegengestelde patronen zijn van seizoensgebonden depressies, zomer- en winterdepressie. Bovendien is er voorlopig bewijs dat de twee seizoensgebonden depressies tegengestelde soorten symptomen kunnen hebben. In een studie zijn de symptomen van depressie gevolgd bij 30 mensen met recidiverende zomerdepressie en 30 mensen met recidiverende winterdepressie en zijn de symptoomprofielen van de twee groepen vergeleken.

In overeenstemming met voorspellingen op basis van eerder onderzoek, vondt men dat depressieve winters vaker atypische symptomen hadden, met verhoogde eetlust, verlangen naar koolhydraten, gewichtstoename en hypersomnie, en dat depressieve zomers vaker endogene symptomen hadden, met verminderde eetlust en slapeloosheid.

Een clusteranalyse uitgevoerd op de symptoomprofielen van de mensen zonder verwijzing naar het seizoen van optreden van hun afleveringen scheidde 78% van de zomer depressieven en winter depressieven van elkaar op basis van hun symptomen (bron: sciencedirect.com). Oftewel mensen met een zomerdepressie hebben vaker last van verminderde eetlust en slapeloosheid. Mensen met een winterdepressie hebben meer last van een verhoogde eetlust en hypersomnie (overmatig willen slapen).

Misschien ook interessant

Als je start met rTMS, hoop je natuurlijk dat het snel werkt. Je komt tenslotte met klachten die je dagelijks leven beïnvloeden. Of het nu om somberheid, spanning, dwanggedachten of vermoeidheid gaat. Velen vragen zich dan ook af: Hoe snel werkt rTMS?
Wanneer je hulp zoekt voor depressie of dwangstoornis, komt er vaak meer bij kijken dan alleen het kiezen van een behandelaar. Je komt al snel in aanraking met termen als ‘gecontracteerde zorg’ en ‘niet-gecontracteerde zorg’. Maar wat betekent dat precies?
Als je rTMS overweegt als behandeling voor depressie of dwangklachten, is de kans groot dat je je al hebt ingelezen over de werking, resultaten en wetenschap achter deze techniek. Maar de vraag blijft vaak: Hoe voelt rTMS aan?
Bij een depressie ben je vaak gevoeliger voor pijn. Niet omdat je je aanstelt, maar omdat je brein letterlijk anders met pijnprikkels omgaat. Ze kunnen een belangrijk signaal zijn dat je meer nodig hebt dan alleen een pijnstiller.
Veel mensen die zich aanmelden voor rTMS gebruiken al langere tijd medicijnen tegen depressie of angst. Logisch dus dat je wilt weten of die medicatie invloed heeft op de behandeling en of je ermee kunt stoppen.
We hebben allemaal weleens een slechte dag. Maar als je merkt dat je stemming de ene dag op en top is en de volgende dag omslaat naar somber, boos of apathisch, dan ga je je vanzelf afvragen: Wat is er met me aan de hand?
OCS en verwante stoornissen zijn verschillend, maar delen dezelfde kern: Controle willen voelen over innerlijke onrust. Hier lees je wat ze inhouden, hoe ze behandeld worden en wanneer rTMS een waardevolle optie is.
Er gaat niets boven fysieke afspraken en face-to-face contact tijdens je behandeling. Het stukje menselijk contact, steun, begrip en expertise zijn zo waardevol. Maar wanneer je thuis zit, je even alleen voelt en het je even teveel wordt kan je bepaalde hulpmiddelen gebruiken.
Somber, snel geïrriteerd of constant gespannen? Soms ligt het niet aan stress of omstandigheden, maar aan wat je brein tekort komt. Wat je eet beïnvloedt niet alleen je energie, maar ook hoe goed je je stemming kunt reguleren.
We kennen het allemaal wel: een rommelige omgeving. Al lijkt het een tijdelijke staat van chaos, kan rommel grote gevolgen hebben voor je mentale gezondheid.
Iedereen heeft ontspanning nodig, maar hoe merk je het eigenlijk als je écht ontspant? Het is soms lastig om het verschil te voelen tussen even pauzeren en diep ontspannen. Als je écht ontspant, heeft dat enorme voordelen voor je gezondheid.
Onzekerheid is iets waar we allemaal mee te maken krijgen. Maar wat als we deze onzekerheid niet als een obstakel zagen, maar als een kans om sterker te worden?