Overgeneralisatie en depressie

Overgeneralisatie is een veel voorkomend denkpatroon waarbij iemand op basis van één enkele negatieve gebeurtenis een algemene conclusie trekt die veel breder is dan de situatie rechtvaardigt. Mensen met overgeneralisatie zien bijvoorbeeld een fout of tegenslag als bewijs dat ze altijd zullen falen of dat niets ooit zal lukken. Deze zwart-wit manier van denken versterkt gevoelens van hopeloosheid en kan bijdragen aan depressie, omdat positieve ervaringen of successen genegeerd worden in het denkproces.

 

Wat is overgeneralisatie?

Overgeneralisatie is als iemand op basis van één enkele gebeurtenis of ervaring een algemene, vaak negatieve conclusie trekt. Als u op uw werk een fout maakt. In plaats van dit te zien als een geïsoleerd incident, kan overgeneralisatie u doen geloven dat u altijd fouten maakt en nooit iets goed doet. Deze negatieve conclusie wordt vervolgens toegepast op andere aspecten van uw leven, wat leidt tot een diep gevoel van waardeloosheid en hopeloosheid.

 

Overgeneralisatie en depressie

Voor mensen die worstelen met een depressie, kan overgeneralisatie bijzonder schadelijk zijn. Ze hebben de neiging om negatieve gebeurtenissen te overgeneraliseren. Wat zorgt dat hun gevoelens van verdriet, angst en wanhoop versterkt worden. In plaats van een slechte dag te zien voor wat het is, kan overgeneralisatie hen doen geloven dat hun hele leven slecht is en dat er geen hoop is op verbetering.

Een voorbeeld hiervan is het verliezen van een baan. Voor iemand zonder depressie kan dit een zware tegenslag zijn, maar het wordt gezien als een tijdelijke situatie die kan worden opgelost. Voor iemand die aan depressie lijdt, kan dit echter worden geïnterpreteerd als een bevestiging dat ze incompetent zijn en dat ze nooit succesvol zullen zijn, ongeacht hun inspanningen. Deze zelfdestructieve gedachten kunnen leiden tot een neerwaartse spiraal waarin de depressie steeds erger wordt.

 

Overgeneralisatie herkennen

Overgeneralisatie kan moeilijk te herkennen zijn omdat het vaak subtiel en verankerd is in ons denken. Enkele signalen zijn:

  • Gebruik van absoluten
  • Versterken van negatieve gevoelens
  • Negatieve zelfpraat

 

Het gebruik van woorden zoals “altijd”, “nooit”, “iedereen” of “niemand” in gedachten of gesprekken is een teken van overgeneralisatie. Bijvoorbeeld: “Ik maak altijd fouten” of “Niemand geeft om mij.” Als u merkt dat een enkele negatieve ervaring uw humeur voor de rest van de dag of zelfs de week beïnvloedt, is dit mogelijk een vorm van overgeneralisatie. Gedachten zoals “Ik kan niets goed doen” of “Ik ben een mislukking” zijn veelvoorkomende vormen van overgeneralisatie die bijdragen aan depressieve gevoelens.

 

Doorbreken van negatieve denkpatronen

Het doorbreken van overgeneralisatie vereist bewustzijn en oefening. Hier zijn enkele strategieën om dit negatieve denkpatroon te doorbreken:

  • Uitdagen van gedachten
  • Specifiek blijven
  • Oefenen van zelfcompassie
  • Professionele hulp inschakelen

Wanneer u uzelf betrapt op overgeneraliseren, stel uzelf dan de vraag: “Is dit echt waar?” Zoek bewijs voor en tegen deze gedachte en probeer een meer gebalanceerde conclusie te trekken. Probeer negatieve ervaringen te zien als geïsoleerde incidenten in plaats van als een weerspiegeling van uw hele leven of karakter. Bijvoorbeeld, in plaats van te denken “Ik ben een slechte ouder”, zou u kunnen denken “Vandaag was een moeilijke dag met de kinderen, maar dat betekent niet dat ik een slechte ouder ben.”

Behandel uzelf met dezelfde vriendelijkheid en begrip als u een vriend zou behandelen. Realiseer dat iedereen fouten maakt en dat deze niet uw waarde bepalen. Als overgeneralisatie en depressieve gedachten uw dagelijks functioneren ernstig belemmeren, overweeg dan om hulp te zoeken bij een therapeut. Cognitieve gedragstherapie (CGT) is bijvoorbeeld een bewezen methode om cognitieve vervormingen zoals overgeneralisatie aan te pakken.

Wanneer u eerder hulp heeft gezocht voor uw depressie, maar geen baat heeft gehad bij eerdere therapieën, kan rTMS de oplossing zijn. Bij rTMS International maken wij gebruik van RTMS in combinatie met gesprekstherapie. rTMS stimuleert gerichte hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor stemming en emoties met behulp van magnetische pulsen, wat helpt om de neuronale activiteit te normaliseren en de depressieve klachten te verminderen. Tegelijkertijd richt CGT zich op het doorbreken van negatieve denkpatronen en gedragingen die de depressie in stand houden.

 

U bent meer dan u denkt

Overgeneralisatie is een cognitieve vervorming die depressie kan verergeren. Door bewust te worden van deze denkpatronen en actief te werken aan het uitdagen en veranderen ervan, kunnen we de grip van depressieve gedachten verminderen en een stap zetten richting herstel. Bent u benieuwd wat rTMS voor u kan betekenen? Neem dan vandaag nog contact op.