Doet u aan people pleasing?

Een people pleaser is iemand die moeite heeft met ‘nee’ zeggen, vaak uit angst voor conflicten of afwijzing. In eerste instantie lijkt het onschuldig, maar op lange termijn leidt people pleasing tot problemen. People pleasers helpen graag anderen en voelen zich verantwoordelijk voor het welzijn van de mensen om hen heen. Daarnaast voldoen ze graag aan de verwachtingen van anderen, willen ze graag aardig gevonden worden en zijn ze conflict vermijdend. Deze eigenschappen leiden er vaak toe dat ze zichzelf opofferen om anderen maar tevreden te stellen.

 

Hoe ontstaat people pleasing?

De drang om anderen te pleasen komt vaak voort uit diepgewortelde psychologische oorzaken. Meestal is het een gevolg van een laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen of faalangst, als gevolg doe je dus bijna alles voor een ander. People pleasers zijn angstig dat als ze hier niet aan voldoen ze hen teleurstellen of niet meer geliefd gevonden worden. Dit creëert een patroon dat zij de gevoelens en behoeftes van anderen belangrijker vinden dan die van zichzelf.

Opvoeding speelt ook een grote rol in people pleasing. Personen die zijn opgegroeid in een jeugd waar ze continu aan hoge verwachtingen moeten voldoen, waar ze zichzelf niet konden zijn en waar conflicten vermeden werden, ontwikkelen vaak de neiging om zichzelf weg te cijferen voor anderen. Daarnaast spelen persoonlijke overtuigingen ook mee. Bijvoorbeeld de gedachtegang dat het egoïstisch is om ‘nee’ te zeggen of om voor uzelf op te komen.

 

Consequenties van een people pleaser

Het voortdurend pleasen van anderen gaat ten koste van je eigen welzijn. Een gevolg daarvan kan oververmoeid zijn. Mensen die telkens zichzelf maar wegcijferen lopen het risico op stress en uiteindelijk een burn-out. Daarnaast leidt het continu negeren van eigen behoeftes tot een verlies van identiteit. U raakt steeds meer verwijderd van wie u bent. Dit samen heeft een negatief effect op je zelfwaardering. U krijgt het idee dat anderen belangrijker zijn dan uzelf.

Niet alleen uw eigen welzijn lijdt eronder, maar ook uw relaties. Als u telkens bezig bent met anderen een plezier te doen, ontstaan er onevenwichtige relaties. People pleasers verbergen vaak hun ware zelf, wat leidt tot emotionele afstand en frustratie. Ook omdat u het gevoel hebt dat u altijd geeft, maar niets terugkrijgt.

 

Hoe u stopt met people pleasing

Stoppen met people pleasing is makkelijker gezegd dan gedaan. Begin met bij uzelf na te gaan wat u wilt en dit ook zo duidelijk mogelijk uit te spreken. Stel uzelf de vraag waarom u bepaalde keuzes maakt en of deze vanuit uzelf komen, of vanuit angst voor afwijzing of conflict. Grenzen leren stellen is van essentieel belang. Geef duidelijk aan wat u wel en niet kunt of wilt doen. Door aan te geven dat u er later op terugkomt, kunt u rustig nadenken over wat u wilt. Op deze manier hoeft u niet gelijk ‘ja’ of ‘nee’ te zeggen.

Assertiviteit is een belangrijke vaardigheid om op een duidelijke en respectvolle manier meningen of behoeftes te uiten. Dit ontwikkelt u door communicatie strategieën te oefenen, zoals het gebruiken van ‘ik’-boodschappen, dit helpt om gevoelens en behoeften te uiten zonder een ander te beschuldigen. Door tijd te besteden aan zelfzorg en het opbouwen van zelfvertrouwen, kunt u activiteiten ontdekken die u ontspanning en energie geven. Het opbouwen van zelfvertrouwen is belangrijk om uzelf beter te leren kennen. Leer uzelf te waarderen en te erkennen wat u waard bent, los van wat anderen van u denken.

 

Wilt u people pleasing doorbreken?

Wij begrijpen dat het moeilijk kan zijn om uzelf voorop te stellen. Herkent u zich in de kenmerken van people pleasing en merkt u dat het uw welzijn en relaties beïnvloedt? Dit gedrag is vaak diepgeworteld en vergt energie om dit te veranderen. Professionele hulp, zoals therapie, kan hierbij enorm helpen. Professionele hulp is gericht op het versterken van uw zelfvertrouwen en het opbouwen van een gezonde mindset. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij u kunnen ondersteunen op uw weg naar herstel en persoonlijke groei.