Wat u moet doen als iemand flauwvalt of een brandwond heeft? Dat leert u bij elke eerste hulp cursus. Maar wat als u een depressief familielid of angstige vriend/vriendin wilt steunen? In vijf stappen ‘Eerste Hulp Bij Ongelukkig’ kunt u veel voor iemand betekenen.
Eerste Hulp Bij Ongelukkig stappenplan
Stap 1: Leg contact
Stel, het valt u op dat iemand in uw omgeving zich anders gaat gedragen. Een collega kan zich een paar keer verslapen of vergissen, maar als ze ook slordig werk aflevert, afspraken vergeet en heel nonchalant is in werktijden, wordt het tijd om een kop koffie voor haar mee te nemen en te peilen hoe het gaat. Misschien moet u een paar pogingen doen voordat het u lukt om contact te leggen, maar geef niet op! De beste manier om het gesprek te beginnen is te beschrijven wat u ziet en welke situaties zich voordoen. Vertel dat u zich zorgen maakt en dat het gesprek vertrouwelijk is. Zo voelt de persoon in kwestie zich een stuk veiliger.
Stap 2: Luister zonder te oordelen
Probeer zonder oordeel te luisteren naar wat de ander te zeggen heeft. Mensen die bang zijn geworden voor heel gewone activiteiten (zoals de trein nemen of een gesprek voeren met iemand) of somber zijn, hebben meestal al genoeg goedbedoelde adviezen gekregen. Dat helpt helemaal niet. Probeer iemand zo concreet mogelijk te laten vertellen wat hem of haar dwarszit.
Wat de ander vertelt, heeft natuurlijk effect op u. Het kan u bang, verdrietig of geïrriteerd maken, maar wals niet over de desbetreffende persoon heen door uitgebreid te vertellen over uw eigen sores. Uw ervaringen kunnen wél helpen om duidelijk te maken dat hij of zij niet de enige is, maar laat het daarbij. Het is belangrijker dat de persoon zich gehoord voelt.
Stap 3: Geef steun, informatie en hoop
Mensen met een depressie of angst vinden het fijn om praktische informatie te krijgen. Wijs degene op websites of andere bronnen waar hij of zij informatie kan vinden, zichzelf kan testen, tips kan lezen en filmpjes van lotgenoten kan zien, etc. Ook zijn er autobiografische boeken waarin mensen vertellen hoe ze hun psychische problemen overwonnen of leerden hanteren. Dat kan herkenning en hoop geven: belangrijk, want hoop is nodig om in actie te komen!
Stap 4: Help zoeken naar hulp
Als u het gevoel heeft dat de desbetreffende persoon er zelf niet uitkomt, kan het geen kwaad om contact te zoeken met een professionele hulpverlener. Die kan inschatten hoe ernstig de situatie is en welke hulp het beste past. Lang niet iedereen met psychische problemen is gemakkelijk naar een hulpverlener te krijgen. Als u denkt dat het nodig is, is het een optie om (als degene het fijn vindt), mee te gaan naar de passende hulpinstantie.
Stap 5: Knoop een sociaal vangnet
Iedereen heeft andere mensen om zich heen nodig met wie hij of zij zich kan verbinden. Kijk samen met degene wat de mogelijkheden zijn. Misschien kunnen familiebanden worden aangehaald, zijn er vrienden die hij of zij in vertrouwen kan nemen, kunnen buren een rol spelen, of een lotgenotengroep? Goed om te weten: u heeft geholpen in nood en bent zelf nadrukkelijk geen hulpverlener, maar verrichtte éérste hulp. Misschien is dit nog wel het moeilijkst: goed uw eigen grenzen bewaken. Let als eerstehulpverlener bij psychische problemen dus ook heel goed op uzelf.
rTMS behandeling bij depressie of dwang
Helpen de bovenstaande stappen ‘Eerste Hulp Bij Ongelukkig’ niet bij het bijstaan van uw depressieve familielid of angstige vriend/vriendin? Dan kunnen wij van rTMS International de persoon verder helpen. Onze specialisten gaan graag met de persoon in gesprek om zo samen een persoonlijk behandelplan op te stellen. Neem vandaag nog contact op voor meer informatie of om een afspraak in te plannen.
Bron: Psychologie magazine