Emotioneel redeneren en depressie

Mensen die worstelen met een depressie hebben vaak last van de cognitieve vervorming die bekendstaat als emotioneel redeneren. Dit is een denkpatroon waarin iemand zijn of haar gevoelens als feiten beschouwt, wat leidt tot een vaak negatieve en vertekende kijk op zichzelf en de wereld om hen heen. Door negatieve denkpatronen zoals deze raken ze vaak in een neerwaartse spiraal die de depressie kan verergeren.

 

Wat is emotioneel redeneren?

Emotioneel redeneren is een cognitieve vervorming waarbij men ervan uitgaat dat de emotionele staat een nauwkeurige weerspiegeling is van de realiteit. Met andere woorden, “als ik me zo voel, moet het wel waar zijn.” Voor iemand die aan depressie lijdt, kan dit betekenen dat gevoelens van verdriet, angst, of wanhoop worden geïnterpreteerd als bewijs dat hun leven hopeloos is, dat ze gefaald hebben, of dat de toekomst somber is.

Bijvoorbeeld, als iemand zich waardeloos voelt, kan deze manier van redeneren hen doen geloven dat ze daadwerkelijk waardeloos zijn. Dit denken kan ertoe leiden dat ze belangrijke bewijzen die tegen deze negatieve overtuiging ingaan, negeren of minimaliseren.

 

Emotioneel redeneren en depressie

Emotioneel redeneren kan bijzonder schadelijk zijn voor mensen met depressie, omdat het de negatieve spiraal van de stoornis versterkt. Hier zijn enkele manieren waarop deze vorm van negatieve denkpatronen zich kan manifesteren:

  • Versterken van het negatieve zelfbeeld
  • Vermijden van uitdagingen en situaties
  • Overweldigd door negatieve gevoelens

Als iemand zich slecht of verdrietig voelt, kan emotioneel redeneren hen doen geloven dat deze gevoelens hun echte waarde weerspiegelen. Dit kan leiden tot een laag zelfbeeld en zelfkritiek. Iemand die angst voelt voor een bepaalde situatie, zoals een sociale gebeurtenis of een nieuwe uitdaging op het werk, kan die angst interpreteren als bewijs dat de situatie te moeilijk is of dat ze niet in staat zijn om ermee om te gaan. Dit kan leiden tot vermijdingsgedrag, wat de depressie op de lange termijn kan verergeren. Emotioneel redeneren kan ervoor zorgen dat iemand gelooft dat hun gevoelens van hopeloosheid of wanhoop de waarheid zijn, in plaats van een tijdelijke emotie. Dit kan hen ervan weerhouden om hulp te zoeken of om te geloven dat verbetering mogelijk is.

 

Doorbreken van negatief denken door emoties

Het is mogelijk om de cyclus van emotioneel redeneren te doorbreken, maar het vereist bewustwording en oefening. Hier zijn enkele strategieën die kunnen helpen:

  • Herkennen van de cognitieve vervorming
  • Uitdagen van gedachten
  • Aanleren van een positief innerlijk dialoog
  • Professionele hulp zoeken

De eerste stap is om te erkennen wanneer u emotioneel aan het redeneren bent. Probeer op te merken wanneer u gevoelens als feiten interpreteert, en stel de vraag of deze emoties daadwerkelijk de werkelijkheid weerspiegelen. Vraag uzelf af: “Wat zijn de feiten? Wat zijn de bewijzen voor en tegen deze gedachte?” Door gevoelens te analyseren, leert u te zien dat ze niet altijd overeenkomen met de werkelijkheid.

Probeer positieve, realistische gedachten te cultiveren. Bijvoorbeeld: “Ik voel me nu angstig, maar dat betekent niet dat ik deze situatie niet aankan” of “Ik voel me waardeloos, maar dat betekent niet dat ik geen waarde heb.” Professionele hulp kan ook zeer effectief zijn in het aanpakken van emotioneel redeneren. Het kan u helpen om deze cognitieve vervormingen te identificeren en te vervangen door meer evenwichtige gedachten. Lees hier hoe wij depressie behandelen bij rTMS International.

 

Depressie behandelen bij rTMS International

rTMS biedt een alternatief voor traditionele behandelingen zoals medicatie, vooral voor mensen die niet goed reageren op antidepressiva of liever medicatievrije opties verkennen. Samen met cognitieve gedragstherapie (CGT), kan rTMS een krachtige combinatie vormen om depressie effectief aan te pakken. Lees hier ervaringen van onze cliënten. Hebben vorige therapieën niet baat gehad? rTMS zorgt voor resultaten en verlichting van klachten, zelfs bij therapieresistente depressie.