Is rTMS veilig als behandeling voor depressie en dwang?

rTMS, wordt steeds vaker gevonden als dé nieuwe behandelmethode voor depressie en dwangstoornissen. Doordat men nog niet zo bekend is met deze (nieuwe) behandeling, is één van de meest gestelde vragen: is rTMS veilig? Op deze belangrijke vraag geven onze rTMS specialisten graag antwoord! 

Wetenschappelijk onderbouwd

rTMS is een veilige én wetenschappelijk onderbouwde behandeling voor depressie en dwang. De rTMS behandeling wordt kort en intensief toegepast in combinatie met cognitieve gedragstherapie om het beste resultaat te behalen. Doordat gebruik wordt gemaakt van magnetische pulsen richting de hersenen, ontstaat vaak de vraag of rTMS wel veilig is. Wij kunnen u verzekeren: rTMS zal nooit voor schade aan uw brein zorgen. De FDA in de VS heeft rTMS als een veilige therapie beoordeeld.

Electroencephalogram (EEG) afnemen voor meten hersenactiviteit

Wanneer u besluit om te beginnen met rTMS behandelingen, maken wij eerst altijd een EEG hersenscan. Een EEG, of electroencephalogram, is een methode om hersenactiviteit, die door het brein wordt geproduceerd, te meten. Eventuele afwijkingen worden door middel van het EEG opgemerkt. Een EEG wordt dus gebruikt om vast te stellen of u hersenactiviteit vertoont die gevaarlijk zou kunnen zijn tijdens een rTMS behandeling. Dit is alleen het geval bij eventuele epileptische activiteit. Aan de hand van het resultaat van een EEG hersenscan bepalen wij of u medisch in aanmerking komt voor een rTMS behandeling. Als de hersenscan aantoont dat er sprake is van epileptische activiteit, moet eerst een neuroloog worden geraadpleegd.

Eventuele bijwerking na een rTMS behandeling

Het is belangrijk om te weten dat een rTMS behandeling geen pijn doet en weinig tot geen bijwerkingen met zich meebrengt. Het geluid van de rTMS spoel kan soms als irritant worden ervaren en naderhand kan het voorkomen dat u last krijgt van een lichte spanningshoofdpijn. Deze hoofdpijn trekt vanzelf weer weg.

Is rTMS veilig?

Ja, rTMS is een veilige behandelmethode voor uw depressie of dwangstoornis. Een rTMS behandeling wordt bij rTMS International altijd begeleid door één van onze specialisten. Bram, Petra of Annemiek vertellen u stap voor stap wat er gaat gebeuren en beantwoorden al uw vragen. rTMS International is opgericht vanuit onze jarenlange ervaring met de positieve resultaten van rTMS en onze ambitie dit voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken. Benieuwd of rTMS iets voor u is? Neem contact met ons op of plan direct een intakegesprek in.

Lees ook het onderzoek van Radboud.

Misschien ook interessant

Als je start met rTMS, hoop je natuurlijk dat het snel werkt. Je komt tenslotte met klachten die je dagelijks leven beïnvloeden. Of het nu om somberheid, spanning, dwanggedachten of vermoeidheid gaat. Velen vragen zich dan ook af: Hoe snel werkt rTMS?
Wanneer je hulp zoekt voor depressie of dwangstoornis, komt er vaak meer bij kijken dan alleen het kiezen van een behandelaar. Je komt al snel in aanraking met termen als ‘gecontracteerde zorg’ en ‘niet-gecontracteerde zorg’. Maar wat betekent dat precies?
Als je rTMS overweegt als behandeling voor depressie of dwangklachten, is de kans groot dat je je al hebt ingelezen over de werking, resultaten en wetenschap achter deze techniek. Maar de vraag blijft vaak: Hoe voelt rTMS aan?
Bij een depressie ben je vaak gevoeliger voor pijn. Niet omdat je je aanstelt, maar omdat je brein letterlijk anders met pijnprikkels omgaat. Ze kunnen een belangrijk signaal zijn dat je meer nodig hebt dan alleen een pijnstiller.
Veel mensen die zich aanmelden voor rTMS gebruiken al langere tijd medicijnen tegen depressie of angst. Logisch dus dat je wilt weten of die medicatie invloed heeft op de behandeling en of je ermee kunt stoppen.
We hebben allemaal weleens een slechte dag. Maar als je merkt dat je stemming de ene dag op en top is en de volgende dag omslaat naar somber, boos of apathisch, dan ga je je vanzelf afvragen: Wat is er met me aan de hand?
OCS en verwante stoornissen zijn verschillend, maar delen dezelfde kern: Controle willen voelen over innerlijke onrust. Hier lees je wat ze inhouden, hoe ze behandeld worden en wanneer rTMS een waardevolle optie is.
Er gaat niets boven fysieke afspraken en face-to-face contact tijdens je behandeling. Het stukje menselijk contact, steun, begrip en expertise zijn zo waardevol. Maar wanneer je thuis zit, je even alleen voelt en het je even teveel wordt kan je bepaalde hulpmiddelen gebruiken.
Somber, snel geïrriteerd of constant gespannen? Soms ligt het niet aan stress of omstandigheden, maar aan wat je brein tekort komt. Wat je eet beïnvloedt niet alleen je energie, maar ook hoe goed je je stemming kunt reguleren.
We kennen het allemaal wel: een rommelige omgeving. Al lijkt het een tijdelijke staat van chaos, kan rommel grote gevolgen hebben voor je mentale gezondheid.
Iedereen heeft ontspanning nodig, maar hoe merk je het eigenlijk als je écht ontspant? Het is soms lastig om het verschil te voelen tussen even pauzeren en diep ontspannen. Als je écht ontspant, heeft dat enorme voordelen voor je gezondheid.