Vijf psychologische tips om uw vakantie beter te ervaren

Van die heerlijke zomerse weken wil iedereen natuurlijk optimaal genieten. Hoe? Door alles wat er op u afkomt extra bewust mee te maken. Wij geven vijf psychologische tips om uw vakantie beter te ervaren.

 

Psychologische tips van rTMS International

Ons team van specialisten zijn gespecialiseerd in het behandelen van psychische klachten, maar we kunnen u ook helpen om klachten te voorkomen. Deze tips zijn in het bijzonder toe te passen op uw vakantieperiode. Wij willen namelijk dat u kunt genieten van de vrije tijd die u heeft, weg van werkstress en andere emotioneel intensieve zaken.

Kies voor prikkelende activiteiten

Wie het meest uit die zomerse werken wil halen, kiest voor prikkelende activiteiten. Die beleeft u namelijk intenser dan – hoe heerlijk ook – een beetje luieren op het strand. Denk bijvoorbeeld aan paragliden of wild water raften. Uit onderzoek van psycholoog Jeroen Nawijn blijkt dat skydiven of raften voor de meeste mensen een wat ‘gemaakte manier’ is om intense ervaringen op te zoeken. Het kan op een veel rustigere manier. Belevenissen die aansluiten bij iemands interesses hebben ook al datzelfde, prikkelende effect.

Wissel uw emoties af

Niet iedere dag hetzelfde doen op vakantie, maar de activiteiten afwisselen levert een rijk gevoel op, omdat u zoveel meemaakt. De ene dag een sportactiviteit, de volgende dag een cultureel uitstapje of een luierdagje. Waar men minder vaak aan denkt om te doen op vakantie is het afwisselen van emoties. We merken emoties namelijk meer op wanneer ze veranderen dan wanneer ze min of meer hetzelfde zijn. Dit klinkt ingewikkeld, maar psycholoog Nawijn geeft aan dat doordat u uw emoties meer opmerkt, u bewuster leeft en dat dit ook de emoties weer intenser maakt.

Pas op met lezen

Op het strand of in een hangmat urenlang een boek lezen. Het klinkt voor de meeste mensen heel ontspannend, maar het komt de intensiteit van uw beleving niet ten goede. Als u in de boeken duikt, uitgebreid gaat puzzelen of online afleiding zoekt op sociale media, vliegt uw vakantie voorbij en gaat u niet met een vakantiegevoel weer terug naar huis.

Fotografeer bewust

Door constant foto’s te maken tijdens uw vakantie, maakt u de omgeving veel minder mee en bent u vrijwel niet in het moment. Natuurlijk is het geweldig om thuis te laten zien waar u allemaal bent geweest, maar fotografeer bewust. Neem ook de tijd om de omgeving eens goed door uw eigen ogen te bekijken en in u op te nemen voordat u een foto maakt.

Investeer in de laatste dagen

Vaak zijn de laatste vakantiedagen voorbij voor u de tijd heeft genomen om ervan te genieten. Dat heeft te maken met wat psychologen de ‘proportietheorie’ noemen. In het begin van de vakantie zijn alle indrukken nog nieuw, verderop in de vakantie wordt dat steeds minder en hoeven onze hersenen ook minder te doen om ze te verwerken.

Hoe voorkomt u dat u na uw vakantie ten prooi valt aan het proportiebeginsel en ook het laatste deel van uw vakantie bewust ervaart? Blijf het kind in uzelf wakker maken door juist tegen het einde van de vakantie nieuwe dingen te ondernemen. Doorbreek de dagelijkse routine: neem een andere route naar het ontbijt of leer iets nieuws, zoals suppen. Zo haalt u meer uit die laatste kostbare vakantiedagen en komt u ook nog eens met een voldaan gevoel thuis.

Merkt u tijdens uw vakantie dat u toch niet tot rust kunt komen? Of uw vakantie niet bewust kunt meemaken? En helpen deze vijf psychologische tips om uw vakantie beter te ervaren niet? Neem contact met ons op. Misschien kunnen onze specialisten iets voor u betekenen met een rTMS behandeling.

Bron: Psychologie magazine

Misschien ook interessant

Slaap en stemming gaan hand in hand. Veel mensen die last hebben van een depressie merken dat hun nachtrust verandert. Maar waarom slaap je slecht als je depressief bent?
Waarom voelen sommigen zich juist somber of angstig wanneer de zon schijnt? Ontdek hoe licht, warmte en sociale veranderingen je stemming beïnvloeden en krijg tips om de zomer draaglijker te maken.
Voor veel mensen is de zomer het seizoen van vrijheid, blijheid, lange avonden en spontane uitjes. Maar voor wie leeft met OCS, kan juist die onvoorspelbaarheid een bron zijn van stress en angst.
Als je start met rTMS, hoop je natuurlijk dat het snel werkt. Je komt tenslotte met klachten die je dagelijks leven beïnvloeden. Of het nu om somberheid, spanning, dwanggedachten of vermoeidheid gaat. Velen vragen zich dan ook af: Hoe snel werkt rTMS?
Wanneer je hulp zoekt voor depressie of dwangstoornis, komt er vaak meer bij kijken dan alleen het kiezen van een behandelaar. Je komt al snel in aanraking met termen als ‘gecontracteerde zorg’ en ‘niet-gecontracteerde zorg’. Maar wat betekent dat precies?
Als je rTMS overweegt als behandeling voor depressie of dwangklachten, is de kans groot dat je je al hebt ingelezen over de werking, resultaten en wetenschap achter deze techniek. Maar de vraag blijft vaak: Hoe voelt rTMS aan?
Bij een depressie ben je vaak gevoeliger voor pijn. Niet omdat je je aanstelt, maar omdat je brein letterlijk anders met pijnprikkels omgaat. Ze kunnen een belangrijk signaal zijn dat je meer nodig hebt dan alleen een pijnstiller.
Veel mensen die zich aanmelden voor rTMS gebruiken al langere tijd medicijnen tegen depressie of angst. Logisch dus dat je wilt weten of die medicatie invloed heeft op de behandeling en of je ermee kunt stoppen.
We hebben allemaal weleens een slechte dag. Maar als je merkt dat je stemming de ene dag op en top is en de volgende dag omslaat naar somber, boos of apathisch, dan ga je je vanzelf afvragen: Wat is er met me aan de hand?
OCS en verwante stoornissen zijn verschillend, maar delen dezelfde kern: Controle willen voelen over innerlijke onrust. Hier lees je wat ze inhouden, hoe ze behandeld worden en wanneer rTMS een waardevolle optie is.