Depressie is een veel voorkomend probleem onder studenten, een depressie tijdens studeren kan een negatieve invloed hebben op het vermogen om de studie succesvol af te ronden. Voor veel jongeren wordt de druk veel te hoog. Bij studenten kan depressie zich uiten in een gebrek aan motivatie, concentratieproblemen en een overweldigend gevoel. Dit kan leiden tot uitstelgedrag. De druk om goede cijfers te halen, samen met de angst om te falen, kunnen depressieve klachten verergeren. Concentratieproblemen kunnen leiden tot het niet begrijpen van de lesstof. Deze uitdagingen kunnen zich opstapelen, waardoor de stress en druk steeds maar toeneemt.
Hulp voor personen met een depressie tijdens studeren
Een belangrijke stap voor studenten met depressieve klachten is het zoeken naar professionele hulp. Professionals kunnen effectieve behandelingen bieden die de depressieve symptomen kunnen verlichten en zelfs verhelpen. Naast professionele hulp is het ook waardevol om een studiebegeleider of docent in vertrouwen te nemen. Door openhartig te communiceren over de uitdagingen die een depressie met zich meebrengt, kunnen er mogelijk regelingen getroffen worden, zoals extra tijd voor examens of een aangepast studieplan.
Ook is de ondersteuning van huis en studiegenoten niet te missen. Huisgenoten en studiegenoten kunnen een belangrijke rol hebben in het bieden van steun. Zo kunnen ze helpen door samen te studeren, elkaar te overhoren voor examens, samenvattingen van de lesstof mee te geven en emotionele steun te bieden. Het delen van problemen en uitdagingen met anderen kan de last verlichten. Een open en begripvolle omgeving kan veel betekenen voor personen met een depressie tijdens studeren.
Manieren om studeren te vergemakkelijken
Een van de belangrijkste stappen die studenten kunnen nemen, is het stellen van haalbare doelen. Door taken op te splitsen en niet alles in één keer te doen, kan dit een rustgevend gevoel geven. Ga in een rustige omgeving zitten, met zo min mogelijk afleidingen. Leg apparaten zoals telefoons tijdens het studeren in een andere kamer, om zo minder snel in de verleiding te komen. Samen studeren kan motiverend werken en zorgen voor een betere focus.
Daarnaast kan het helpen om een gestructureerde routine op te stellen. Probeer daarbij ook to-do-lijstjes te maken, waardoor er meer overzicht is in de taken die gedaan zijn en nog gedaan moeten worden. Dit geldt ook voor de tijd die besteed wordt aan het studeren, zorg dat niet alles in één studiesessie wordt gepland. Maak het behapbaar. Neem regelmatig pauzes, dit zorgt voor een betere concentratie en kan stress verminderen. Studenten moeten naast het studeren ook tijd over hebben voor ontspanning, dit is cruciaal voor het mentaal welzijn. Zelfzorg is hierbij ook ontzettend belangrijk. Een goede nachtrust, gezond eten, regelmatig bewegen spelen allemaal een grote rol de fysieke gezondheid.
Depressie tijdens studeren kan een enorme impact hebben op de student. Het is daarom belangrijk om te erkennen dat depressie behandelbaar is en met de juiste hulp de klachten kunnen afnemen of zelfs verdwijnen. Door vroegtijdig hulp te zoeken, een goede structuur aan te brengen en zelfzorg serieus te nemen, kunnen studenten hun weg beter vinden in deze moeilijke tijd en hun studiedoelen blijven nastreven.
rTMS als behandeling bij depressie tijdens studeren
Toe aan een betere stemming en het volledig kunnen focussen op studeren? Met rTMS worden bepaalde hersengebieden gestimuleerd waardoor de communicatie tussen hersengebieden verbetert en depressieve klachten vermindert. De behandeling is zelfs effectief bij therapieresistente depressie, en is een alternatief voor personen die liever geen medicatie willen nemen voor hun depressie.
rTMS kan worden gecombineerd met cognitieve gedragstherapie (CGT), wat helpt met het doorbreken van negatieve gedachtepatronen. Klik hier voor meer informatie over de behandeling. Benieuwd wat rTMS voor u kan betekenen? Neem gerust contact met ons op via het contactformulier of maak telefonisch een afspraak.