Bent u tijdens en na werktijd constant met uw telefoon bezig om werkmail en -appgroepen te beantwoorden en bij te houden? Dan lijdt u misschien onder workplace telepressure. Meer weten over workplace telepressure, wat de gevolgen ervan zijn en hoe u het kunt herkennen? Onze rTMS specialisten vertellen u er graag van alles over!
Workplace telepressure
Workplace telepressure is nog niet heel bekend in Nederland, maar het is een term die beschrijft dat u tijdens uw werkdag constant bezig bent met uw (werk)telefoon. U checkt en reageert direct op berichten en mails van klanten. Waarom doen mensen dit? Omdat men anders het gevoel heeft dat alles ‘in de soep’ gaat lopen en omdat ze het gevoel hebben dat de werkgever dit van hen verwacht.
Werkdruk hindert
De druk van het constant moeten beantwoorden van berichten en mails van klanten ondermijnt de bevlogenheid van medewerkers. Psycholoog Michelle van Laethem van de Universiteit van Amsterdam: “Het lukt niet meer om op te gaan in het werk en om u vitaal, fit en enthousiast te voelen. Terwijl dat dé manier is om gezond te werken.” Zelfs als men de werkdeur achter zicht dichttrekt, blijft een groot deel van de medewerkers mails en zakelijke appjes op hun telefoon gewoon checken. “Deze mensen komen thuis maar moeilijk los van hun werk,” zegt Michelle.
Werkdruk verminderen en workplace telepressure tegengaan
De werkgever kan workplace telepressure tegengaan door een open cultuur op kantoor te creëren, waarin werknemers gemakkelijk hun grenzen kunnen aangeven. Voordat medewerkers hun grenzen ook daadwerkelijk aan durven te geven, moeten leidinggevenden het goede voorbeeld geven. Zij kunnen bijvoorbeeld in de avond getypte mails pas in de ochtend verzenden. Kunt u niet goed loskomen van uw werk? Probeer dan bewust te worden op welke momenten u naar uw telefoon grijpt. Wat is nou echt de reden dat u constant met uw werk bezig bent en naar uw werktelefoon grijpt… afleiding? Perfectionisme?
Werkdruk, stress en depressie
Een aanleiding voor depressie is stress. Een plek waar men vaak stress ervaart is tijdens het werk. Op een werkdag wordt er veel van u gevraagd en komt u misschien niet toe aan alle zaken die u deze werkdag voor ogen had. Zeker voor perfectionisten is dit een lastige situatie. Zij vinden het vooral lastig om dit los te laten. Daarom zullen zij ook thuis nog vaak bezig zijn met hun werk. Dit is niet goed! Door de werkstress kunt u overspannen raken en zelf in een burn-out terechtkomen, wat weer kan leiden tot een depressie. Wees hiervan bewust, herken de signalen en grijp in. Bij uzelf of bij een collega.
Bron: Psychologie Magazine