Het positieve effect van hersenstimulatie

Hersenstimulatie wordt steeds vaker gebruikt als een medische behandeling met zichtbare effecten, maar de resultaten variëren en artsen weten niet wat er precies in de hersenen gebeurt. Echter, neurowetenschappers van de KU Leuven hebben aangetoond dat het meest gebruikte type hersenstimulatie – TMS – een zeer klein deel van de hersenen op een zeer krachtige manier activeert.

Hersenstimulatie

Al jaren zoeken artsen en onderzoekers naar manieren om de hersenactiviteit te beïnvloeden van personen die kampen met hersenaandoeningen, zonder hierbij operatief de schedel te openen. Hersenstimulatie is een vorm van neuromodulatie en is een neurochirurgische behandeling, waarbij een elektrode in specifieke hersengedeelten wordt ingebracht. Hersenstimulatie is al enige tijd dé techniek die patiënten met depressieve klachten helpt. En deze techniek wordt ook steeds populairder voor patiënten met dementie, chronische pijn en epilepsie.

TMS meest gebruikte techniek

Bestaande methoden van hersenstimulatie omvatten elektrische stimulatie, geluidsgolven en infrarood licht, maar de meest gebruikte techniek is: TMS. TMS staat voor Transcraniële Magnetische hersenStimulatie. Door middel van magnetische pulsen, afkomstig van een spoel die op de schedel wordt geplaatst, worden bepaalde hersengebieden gestimuleerd. Dit magnetisch veld genereert een elektrische stroom in de hersenen, waarop hersencellen reageren. Het precieze effect van TMS op de hersencellen en de grootte van het geactiveerde gebied in de hersenen is nog onbekend. Tot voor kort!

 Onderzoek TMS

Onderzoekers van KU Leuven onderzochten hoe het brein van resusapen – dat sterk lijkt op het menselijk brein – reageert op TMS. De onderzoekers plaatsten een micro-elektrode in het hersengebied onder de TMS-spoel. Hierdoor was te meten hoe de hersencellen reageerden op impulsen van de spoel. Hiermee konden ze tevens de grootte bepalen van het hersengebied waarin de hersenactiviteit veranderde.

“De elektrische activiteit in de meeste hersencellen nam sterk toe voor minder dan een tiende van een seconde na de TMS-puls”, legt onderzoeker Maria Romero van KU Leuven uit. “In tegenstelling tot wat de computermodellen hadden voorspeld, bleek het geactiveerde gebied in de hersenen erg klein te zijn. Ongeveer twee millimeter bij twee millimeter. Dit kan verklaren waarom behandelingen van hersenstimulatie in verschillende mate succesvol zijn bij patiënten.”

Dankzij dit onderzoek kunnen onderzoekers in de toekomst rechtstreeks het effect van verschillende methoden van hersenstimulatie in de hersencellen op een gerichte en veilige manier onderzoeken. Zo kan niet-invasieve hersenstimulatie bijvoorbeeld helpen ons geheugen of de kwaliteit van onze slaap te verbeteren.

 Positieve resultaten van rTMS

rTMS International is opgericht vanuit onze jarenlange ervaring met de positieve resultaten van TMS, rTMS en onze ambitie dit voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken. Zo slaat bij ruim driekwart van onze cliënten met een depressie en 60% van de cliënten met een dwangstoornis een behandeling met rTMS aan. Klachten nemen met gemiddeld 75% af bij een depressie en met 60% in geval van een dwangstoornis. Meer informatie? Neem contact met ons op of bekijk onze behandelingen.

Misschien ook interessant

Als je start met rTMS, hoop je natuurlijk dat het snel werkt. Je komt tenslotte met klachten die je dagelijks leven beïnvloeden. Of het nu om somberheid, spanning, dwanggedachten of vermoeidheid gaat. Velen vragen zich dan ook af: Hoe snel werkt rTMS?
Wanneer je hulp zoekt voor depressie of dwangstoornis, komt er vaak meer bij kijken dan alleen het kiezen van een behandelaar. Je komt al snel in aanraking met termen als ‘gecontracteerde zorg’ en ‘niet-gecontracteerde zorg’. Maar wat betekent dat precies?
Als je rTMS overweegt als behandeling voor depressie of dwangklachten, is de kans groot dat je je al hebt ingelezen over de werking, resultaten en wetenschap achter deze techniek. Maar de vraag blijft vaak: Hoe voelt rTMS aan?
Bij een depressie ben je vaak gevoeliger voor pijn. Niet omdat je je aanstelt, maar omdat je brein letterlijk anders met pijnprikkels omgaat. Ze kunnen een belangrijk signaal zijn dat je meer nodig hebt dan alleen een pijnstiller.
Veel mensen die zich aanmelden voor rTMS gebruiken al langere tijd medicijnen tegen depressie of angst. Logisch dus dat je wilt weten of die medicatie invloed heeft op de behandeling en of je ermee kunt stoppen.