Wat moet u doen bij een crisissituatie?
Een crisissituatie kan plotseling en onverwacht optreden, zowel voor de persoon in crisis als voor de mensen om hen heen. Het is een periode waarin iemand zich overweldigd voelt door emotionele, mentale of psychologische stress en niet in staat is om op een gezonde manier met deze gevoelens om te gaan. Dit kan leiden tot een gevaarlijke situatie, waarbij er dringend hulp nodig is.
Wat is een psychische crisis?
Een psychische crisis ontstaat wanneer iemand door zijn emoties, gedachten of gedragingen het gevoel heeft de controle te verliezen en niet meer weet hoe hij met de situatie om moet gaan. Dit kan gepaard gaan met intense gevoelens van angst, wanhoop, verwarring of zelfs suïcidale gedachten. Soms wordt deze toestand veroorzaakt door langdurige stress, trauma of een plotselinge verandering in iemands leven, zoals een verlies, relatieproblemen, of werkgerelateerde spanningen.
Signalen van een crisissituatie
Een crisissituatie herkent u meestal aan bepaalde gedragingen of emoties. De persoon kan bijvoorbeeld:
- Extreme angst of paniek ervaren
- Suïcidale gedachten of zelfbeschadigend gedrag vertonen
- Verward, gedesoriënteerd of irrationeel gedrag vertonen
- Hallucinaties of wanen hebben (bijvoorbeeld dingen zien of horen die er niet zijn)
- Agressief gedrag vertonen, zowel naar zichzelf als naar anderen
Wat kunt u doen in een crisissituatie?
In een crisissituatie is het van cruciaal belang om kalm te blijven en de situatie zo rustig en beheerst mogelijk aan te pakken, omdat paniek of verwarring de situatie kunnen verergeren. Probeer vervolgens de persoon in crisis te laten praten. Luisteren is essentieel, want het biedt u niet alleen de kans om hen te kalmeren, maar ook om beter te begrijpen wat hen dwarszit. Stel daarbij open vragen zoals: “Wat heb je nu nodig?” of “Hoe kan ik je helpen?” Luister daarbij zonder te oordelen; vermijd ongewenst advies en minimaliseer hun gevoelens niet. Daarnaast is het belangrijk om voor een veilige omgeving te zorgen. Verwijder objecten die mogelijk gevaarlijk kunnen zijn en creëer een ruimte waar de persoon geen schade kan oplopen. Indien de situatie escaleert, wacht dan niet om professionele hulp in te schakelen. Bel direct een crisisdienst, huisarts of 112, zodat de juiste zorg en ondersteuning snel geregeld kan worden.
Wanneer professionele hulp inschakelen?
Het is belangrijk om te weten dat u niet alleen staat in een crisissituatie. Schakel zo snel mogelijk hulp in als u denkt dat de persoon gevaar loopt of dat u de situatie niet meer kunt beheersen. In sommige gevallen is acute psychiatrische zorg of opname nodig om de persoon te beschermen en stabiliseren.
Voor Nederland kunt u in geval van een crisis contact opnemen met:
- 112 bij acute levensgevaarlijke situaties.
- De huisartsenpost buiten kantooruren.
- De GGZ-crisisdienst in uw regio voor directe psychische hulp.
Wat gebeurt er na een crisissituatie?
Na een crisissituatie is het belangrijk om nazorg te regelen. Dit kan bestaan uit gesprekken met een psycholoog of psychiater, het aanpassen van medicatie, of deelname aan een behandelprogramma. Voor sommige mensen is opname in een kliniek een tijdelijke noodzaak om stabiliteit te bereiken en de juiste zorg te ontvangen.
Crisispreventie
Hoewel crisissituaties soms onvoorspelbaar zijn, kan het helpen om preventieve maatregelen te nemen. Dit kan bijvoorbeeld door:
- Een behandelplan op te stellen met een professional, zodat er duidelijke stappen zijn als er weer een crisis dreigt.
- Een lijst van noodcontacten bij de hand te hebben, zoals de huisarts, een vertrouwenspersoon of een crisisdienst.
- Op tijd signalen van overmatige stress of andere psychische klachten te herkennen en aan te pakken.
Hulp nodig?
Bent u op zoek naar meer informatie of hulp na een crisissituatie? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Bij rTMS International staan wij voor u klaar met behandelingen en ondersteuning om psychische klachten, zoals depressie en obsessieve-compulsieve stoornis (OCS), te verlichten. Ons team helpt u graag op weg naar herstel en biedt persoonlijke zorg afgestemd op uw situatie.
Wanneer er sprake is van een therapie resistente depressie en u voor volledige vergoeding in aanmerking wilt komen, dan is er een verwijzing van de huisarts of psychiater nodig. Hierin moet staan dat er sprake is van een therapie resistente depressie (twee behandelingen hebben niet geholpen) en dat rTMS bij rTMS International geïndiceerd is. Wanneer u liever anoniem behandeld wilt worden, zonder dat de huisarts of zorgverzekeraars afweten van uw klachten, dan is er uiteraard ook geen verwijzing nodig.
U kunt bij rTMS International altijd snel terecht voor een intakegesprek en behandeling. Op de contactpagina onder het contactformulier kunt u zien wat de actuele wachtlijst is per vestiging. Eens per maand worden de wachttijden aangepast.
rTMS is een techniek die eind jaren 1990 werd geïntroduceerd als behandeling voor depressie. Sindsdien is wetenschappelijk en klinisch onderzoek uitgevoerd om de veiligheid van de behandeling vast te stellen en de meest effectieve protocollen te onderzoeken. Vast is komen te staan dat rTMS een veilige methode is die bij een groot deel van de cliënten bijdraagt aan het verminderen van depressie en/of dwang gerelateerde klachten. Verschillende publicaties laten zien dat cliënten met de diagnose “therapieresistent” positief reageerden op behandeling met rTMS. rTMS is sinds 2008 goedgekeurd door de FDA (Food and Drug Administration).
Een behandeling met rTMS doet geen pijn en heeft weinig tot geen bijwerkingen. U neemt plaats in een gemakkelijke stoel of behandeltafel waarna de spoel die de magnetische pulsen afgeeft boven uw hoofd wordt geplaatst. Door de magnetische pulsen worden bepaalde hersengebieden gestimuleerd en nemen uw depressie en/of dwang gerelateerde klachten af. Een behandeling met rTMS kan lichte spanningshoofdpijn veroorzaken na afloop van de behandeling. Deze gaat vanzelf weer over.