Contra-indicaties voor rtms behandelingen: Wanneer u niet voor rTMS moet kiezen

rTMS is een innovatieve behandelmethode die effectief kan zijn voor diverse aandoeningen, zoals depressie, dwang- en angststoornissen. rTMS is veelbelovend, maar niet geschikt voor iedereen. Lees hier de contra-indicaties voor rTMS behandelingen en kom erachter of rTMS ook geschikt is voor u.  

 

Wat zijn contra-indicaties voor rTMS behandelingen?

Als u zich herkent bij een of meerdere contra-indicaties voor rtms behandelingen raden wij u af om een rtms traject te starten. Bespreek het eerst met uw arts als u zich herkent in een van de contra-indicaties, uw arts kunt u helpen met het juiste advies. Voor gerelateerde vragen kunt u contact opnemen

 

Contra-indicaties voor rTMS behandelingen:

 1. Epilepsie of verhoogd aanvalsrisico
 2. Metalen of elektronische implantaten
 3. Actieve hersentumoren
 4. Ongecontroleerd medicijngebruik
 5. Zwangerschap
 6. Onstabiele medische aandoeningen
 7. Psychische contra-indicaties voor rTMS behandelingen
 8. Geschiedenis van hoofdtrauma 
 9. Onbehandeld trauma

 

Epilepsie of verhoogd aanvalsrisico

rTMS kan de drempel voor het krijgen van een epileptische aanval verlagen, vooral bij mensen die al een verhoogd risico op aanvallen hebben. Mensen met een geschiedenis van epilepsie of een verhoogd risico op aanvallen wordt meestal afgeraden rTMS te ondergaan.

 

Metalen of elektronische implantaten

De aanwezigheid van metalen of elektronische implantaten in of nabij het hoofd kan een contra-indicatie voor rTMS zijn:

 • Cochleaire implantaten
 • Metalen platen of schroeven
 • Aneurysmaklemmen
 • Pacemakers
 • Implanteerbare defibrillators
 • Diepe hersenstimulatie (DBS) apparaten

 

Deze apparaten kunnen de door rTMS gegenereerde magnetische velden verstoren, wat kan leiden tot schadelijke effecten.

 

Actieve hersentumoren

Mensen met een actieve hersentumor of andere ernstige neurologische aandoeningen worden meestal uitgesloten van rTMS-behandelingen. De effecten van rTMS op tumoren zijn onbekend, en de veiligheid in deze context is niet vastgesteld.

 

Ongecontroleerd medicijngebruik

Sommige medicijnen kunnen de veiligheid en effectiviteit van rTMS beïnvloeden. Medicijnen die de drempel voor epileptische aanvallen verlagen kunnen problematisch zijn. Over het algemeen kunt u wel een rTMS behandeling starten als u medicatie slikt. Overleg altijd met uw arts over uw huidige medicatie voordat u met rTMS begint. 

 

Zwangerschap

Hoewel er geen specifieke aanwijzingen zijn dat rTMS schadelijk is voor de foetus, wordt het gebruik ervan tijdens de zwangerschap meestal vermeden vanwege het gebrek aan onderzoek naar de effecten ervan op zwangere vrouwen en hun ongeboren kinderen.

 

Onstabiele medische aandoeningen

Mensen met onstabiele of slecht gecontroleerde medische aandoeningen, zoals ernstige cardiovasculaire aandoeningen, moeten voorzichtig zijn met rTMS. De stress die gepaard gaat met de behandeling kan bestaande gezondheidsproblemen verergeren.

 

Psychische contra-indicaties

Hoewel rTMS effectief kan zijn voor bepaalde psychiatrische aandoeningen, is het mogelijk niet geschikt voor mensen met:

 

 • Ernstige bipolaire stoornis (met name tijdens manische episodes)
 • Schizofrenie of andere psychotische stoornissen (risico op verergering van psychotische symptomen)

 

Geschiedenis van hoofdtrauma

Mensen met een geschiedenis van hoofdtrauma kunnen een verhoogd risico lopen op complicaties bij het ondergaan van rTMS-behandelingen. Hoofdtrauma kan leiden tot structurele veranderingen in de hersenen, zoals littekenweefsel, die de manier waarop de hersenen op magnetische stimulatie reageren, kunnen beïnvloeden. 

 

Deze veranderingen kunnen de effectiviteit van rTMS verminderen en het risico op bijwerkingen vergroten, zoals epileptische aanvallen of hoofdpijn. Bovendien kan de aanwezigheid van metalen fragmenten of platen, die soms worden gebruikt bij de behandeling van ernstig hoofdletsel, interfereren met de magnetische pulsen van rTMS. 

 

Daarom is het cruciaal dat mensen met een voorgeschiedenis van hoofdtrauma zorgvuldig worden geëvalueerd en gemonitord om de veiligheid en effectiviteit van de behandeling te garanderen.

 

Onbehandeld trauma

Het toepassen van rTMS bij patiënten met posttraumatische stressstoornis (PTSS) is complex vanwege de aandoening en de variabele reactie op de behandeling. PTSS is gekenmerkt door intense angst, herbelevingen, en verhoogde prikkelbaarheid, die allemaal gerelateerd zijn aan abnormale hersenactiviteit in specifieke gebieden zoals de amygdala en de prefrontale cortex. 

 

Hoewel rTMS gericht is op het moduleren van deze hersengebieden om symptomen te verlichten, is de reactie op de behandeling niet goed voorspelbaar. Sommige patiënten kunnen profiteren van symptomatische verlichting, terwijl anderen weinig tot geen verbetering ervaren of zelfs een verergering van symptomen kunnen ondergaan. 

 

De complexiteit van PTSS, met de mogelijke aanwezigheid van comorbide aandoeningen zoals depressie en angst, heeft een zorgvuldig afgestemde benadering nodig en intensieve monitoring om de therapie effectief en veilig toe te passen.

 

Wilt u uw depressieve symptomen behandelen, maar heeft u traumatische gebeurtenissen in het verleden (nog) niet verwerkt? Dan raden wij u aan om eerst deze trauma’s te behandelen voor u een rTMS traject begint. 

 

Is rTMS geschikt voor mij? 

Hoewel rTMS een veelbelovende behandelmethode is voor diverse aandoeningen, is de behandeling niet voor iedereen geschikt. Het is goed om met uw arts te overleggen om te bepalen of rTMS een veilige en effectieve optie voor u is. 

Als u meer wilt weten over contra-indicaties voor rTMS behandelingen of meer over  andere behandelingsopties bij depressie en angststoornissen, neem dan contact op. Samen kunnen wij de beste aanpak bepalen om uw gezondheid en welzijn te verbeteren.