Zon, zee, strand: veel mensen kijken uit naar de zomer. Maar niet iedereen wordt er blij van: een klein deel van de Nederlanders kampt met een zomerdepressie. Wat houdt het in en hoe ontstaat het? rTMS International legt het uit.
Wat is een zomerdepressie?
Een zomerdepressie is niet een veel voorkomende term, maar is grofweg hetzelfde als een ‘gewone’ depressie. Het verschil is dat het komt en gaat met het zomerseizoen. In Nederland krijgt ongeveer 0,1 procent van de bevolking te maken met een zomerdepressie. Bij een zomerdepressie heeft men last van het feit dat het langer licht blijft, de zon schrijnt en het buiten warmer is.
De oorzaken van seizoensdepressie gedurende de zomer
Eén van de bekendste oorzaken van een zomerdepressie is slechter en minder slapen door het warme weer. Daarnaast kan men tijdens de zomerperiode geconformeerd worden met een slecht zelfbeeld door mensen die in bikini’s en korte broeken lopen en die er in hun ogen wèl goed uitzien. Ook is er sociale druk voor veel mensen. Men gaat vaker naar buiten en de terrassen zitten vol. Als u zich eenzaam voelt of somber bent, wordt het contrast tussen u en wat u op straat ziet steeds groter en vergroot het de kans op een zomerdepressie.
Tips tegen een depressieve zomers
Heeft u weleens een zomerdepressie gehad en wilt u deze dit jaar niet de ruimte geven om aan te wakkeren? Dan kunnen de volgende tips u helpen:
- Houd vaste patronen en tijden aan
- Beweeg en sport, hoe moe u ook bent
- Trek u niet terug, maar probeer juist mensen te blijven zien
- Doe dingen die u plezierig vindt
- Plan ontspannende activiteiten in
Als het u niet lukt om een vast patroon aan te houden of te bewegen en als uw leven verstoord blijft, ook na de zomerperiode, neem dan contact met ons op. Onze specialisten gaan graag met u in gesprek om te kijken wat wij met onze rTMS technieken voor u kunnen betekenen.
Bron: NU.nl
Meer over seizoensgebonden depressies:
Studies van klinische populaties suggereren dat er voornamelijk twee tegengestelde patronen zijn van seizoensgebonden depressies, zomer- en winterdepressie. Bovendien is er voorlopig bewijs dat de twee seizoensgebonden depressies tegengestelde soorten symptomen kunnen hebben. In een studie zijn de symptomen van depressie gevolgd bij 30 mensen met recidiverende zomerdepressie en 30 mensen met recidiverende winterdepressie en zijn de symptoomprofielen van de twee groepen vergeleken.
In overeenstemming met voorspellingen op basis van eerder onderzoek, vondt men dat depressieve winters vaker atypische symptomen hadden, met verhoogde eetlust, verlangen naar koolhydraten, gewichtstoename en hypersomnie, en dat depressieve zomers vaker endogene symptomen hadden, met verminderde eetlust en slapeloosheid.
Een clusteranalyse uitgevoerd op de symptoomprofielen van de mensen zonder verwijzing naar het seizoen van optreden van hun afleveringen scheidde 78% van de zomer depressieven en winter depressieven van elkaar op basis van hun symptomen (bron: sciencedirect.com). Oftewel mensen met een zomerdepressie hebben vaker last van verminderde eetlust en slapeloosheid. Mensen met een winterdepressie hebben meer last van een verhoogde eetlust en hypersomnie (overmatig willen slapen).