Dysthyme depressie

Dysthyme depressie

Een dysthyme stoornis of depressie heeft veel impact op het dagelijks leven van een mens. Het zijn hardnekkige klachten die niet zomaar verdwijnen. Dankzij rTMS verdwijnen de klachten voor 75 procent bij driekwart van de behandelde personen.

Wat is dysthyme depressie?

Ervaart u al minstens 2 jaar dagelijks een sombere stemming, dan heeft u mogelijk een dysthyme stoornis. Het is een milde variant van een depressie. Symptomen als een verminderde eetlust, vermoeidheid, concentratieproblemen of neerslachtige buien zijn minder intens. Daarom is het soms lastig om depressie als diagnose te stellen.

Omdat u al zo’n lange tijd er last van hebt, kunt u zelfs denken dat de sombere stemming bij u hoort. Andere benamingen voor dysthyme depressie zijn dysthyme stoornis, chronische depressie of persisterende depressieve stoornis.

Oorzaken en symptomen dysthyme depressie

Naast een aanhoudende sombere stemming, zijn er nog een aantal andere kenmerken waaraan een dysthyme depressie te herkennen is. Vaak heerst er ook een langdurig of vaak terugkerend gevoel van verdriet of lusteloosheid. Bij jongeren uit het zich soms ook in geïrriteerd zijn.

Daarnaast heeft u bij een dysthyme depressie last van de volgende kenmerken:

  • Verminderde eetlust of juist veel eten
  • Verstoord slaapritme
  • Laag energieniveau en chronische vermoeidheid
  • Neerwaartse spiraal of het gevoel er niet uit te komen
  • Verslechterde concentratie

Als er sprake is van een dysthyme depressie, is het belangrijk om goed op uzelf te letten. Het kan helpen om de dysthyme stoornis snel te verhelpen als u weet waar de oorzaak ligt. Als behandelaar kijken wij onder andere naar:

  • Erfelijkheid
  • Persoonlijkheid
  • Afwijkingen in de hersenen
  • Traumatische gebeurtenissen
  • Slaapstoornissen

Behandeling dysthyme stoornis met rTMS

Is het voor u tijd om aan de slag te gaan met de dysthyme depressie? rTMS is bewezen een effectieve geneeswijze om de langdurige klachten te stoppen. Bij ruim driekwart van de cliënten met een dysthyme stoornis slaat een behandeling met rTMS aan en nemen de klachten met gemiddeld 75% af.

Maak uw afspraak via de telefoon, e-mail of het contactformulier op onze website. Wij zorgen ervoor dat u dan snel terecht kunt in één van onze praktijken in Rotterdam, Utrecht of Haarlem.

Veelgestelde vragen over rTMS

Wanneer er sprake is van een therapie resistente depressie en u voor volledige vergoeding in aanmerking wilt komen, dan is er een verwijzing van de huisarts of psychiater nodig. Hierin moet staan dat er sprake is van een therapie resistente depressie (twee behandelingen hebben niet geholpen) en dat rTMS bij rTMS International geïndiceerd is. Voor de behandeling van dwangklachten is er geen verwijzing nodig. Wanneer u liever anoniem behandeld wilt worden, zonder dat de huisarts of zorgverzekeraars afweten van uw klachten, dan is er uiteraard ook geen verwijzing nodig.

U kunt bij rTMS International altijd snel terecht voor een intakegesprek en behandeling. Op de homepage kunt u per vestiging zien hoe lang de wachtlijst is. 

rTMS is een techniek die eind jaren 1990 werd geïntroduceerd als behandeling voor depressie. Sindsdien is wetenschappelijk en klinisch onderzoek uitgevoerd om de veiligheid van de behandeling vast te stellen en de meest effectieve protocollen te onderzoeken. Vast is komen te staan dat rTMS een veilige methode is die bij een groot deel van de cliënten bijdraagt aan het verminderen van depressie en/of dwang gerelateerde klachten. Verschillende publicaties laten zien dat cliënten met de diagnose “therapieresistent” positief reageerden op behandeling met rTMS. rTMS is sinds 2008 goedgekeurd door de FDA (Food and Drug Administration).

Een behandeling met rTMS doet geen pijn en heeft weinig tot geen bijwerkingen. U neemt plaats in een gemakkelijke stoel of behandeltafel waarna de spoel die de magnetische pulsen afgeeft boven uw hoofd wordt geplaatst. Door de magnetische pulsen worden bepaalde hersengebieden gestimuleerd en nemen uw depressie en/of dwang gerelateerde klachten af. Een behandeling met rTMS kan lichte spanningshoofdpijn veroorzaken na afloop van de behandeling. Deze gaat vanzelf weer over.

Wat kunnen wij behandelen?

Een leven zonder depressie of dwang met repetitieve Transcraniële Magnetische Stimulatie..

Depressie

Pijn- en medicatievrije behandeling
bij depressie met rTMS.

Dwangstoornis

Effectieve behandeling bij dwang
gerelateerde klachten met rTMS.

Aanmelden voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek

Laat hier uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op voor het maken van een intakeafspraak of om meer informatie op te vragen.