Is rTMS veilig als behandelmethode voor depressie en dwangstoornis?

rTMS, wordt steeds vaker gevonden als dé nieuwe behandelmethode voor depressie, dwangstoornis en dysthyme stoornis. Doordat men nog niet zo bekend is met deze (nieuwe) behandeling, is één van de meest gestelde vragen: is rTMS veilig? Op deze belangrijke vraag geven onze rTMS specialisten graag antwoord! 

Wetenschappelijk onderbouwd

rTMS is een veilige én wetenschappelijk onderbouwde behandeling voor depressie en dwang. De rTMS behandeling wordt kort en intensief toegepast in combinatie met cognitieve gedragstherapie om het beste resultaat te behalen. Doordat gebruik wordt gemaakt van magnetische pulsen richting de hersenen, ontstaat vaak de vraag of rTMS wel veilig is. Wij kunnen u verzekeren: rTMS zal nooit voor schade aan uw brein zorgen. De FDA in de VS heeft rTMS als een veilige therapie beoordeeld.

Electroencephalogram (EEG) afnemen voor meten hersenactiviteit

Wanneer u besluit om te beginnen met rTMS behandelingen, maken wij eerst altijd een EEG hersenscan. Een EEG, of electroencephalogram, is een methode om hersenactiviteit, die door het brein wordt geproduceerd, te meten. Eventuele afwijkingen worden door middel van het EEG opgemerkt. Een EEG wordt dus gebruikt om vast te stellen of u hersenactiviteit vertoont die gevaarlijk zou kunnen zijn tijdens een rTMS behandeling. Dit is alleen het geval bij eventuele epileptische activiteit. Aan de hand van het resultaat van een EEG hersenscan bepalen wij of u medisch in aanmerking komt voor een rTMS behandeling. Als de hersenscan aantoont dat er sprake is van epileptische activiteit, moet eerst een neuroloog worden geraadpleegd.

Eventuele bijwerking na een rTMS behandeling

Het is belangrijk om te weten dat een rTMS behandeling geen pijn doet en weinig tot geen bijwerkingen met zich meebrengt. Het geluid van de rTMS spoel kan soms als irritant worden ervaren en naderhand kan het voorkomen dat u last krijgt van een lichte spanningshoofdpijn. Deze hoofdpijn trekt vanzelf weer weg.

Is rTMS veilig?

Ja, rTMS is een veilige behandelmethode voor uw depressie of dwangstoornis. Een rTMS behandeling wordt bij rTMS International altijd begeleid door één van onze specialisten. Bram, Petra of Annemiek vertellen u stap voor stap wat er gaat gebeuren en beantwoorden al uw vragen. rTMS International is opgericht vanuit onze jarenlange ervaring met de positieve resultaten van rTMS en onze ambitie dit voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken. Benieuwd of rTMS iets voor u is? Neem contact met ons op of plan direct een intakegesprek in.

Lees ook het onderzoek van Radboud.