Over OCD

Een Obsessive Compulsive Disorder (OCD), ook wel obsessief compulsieve stoornis (OCS) of dwangstoornis genoemd, is een uit de hand gelopen manier om met angstige gedachten om te gaan. Vaak zijn na een tiental rTMS behandelingen de eerste positieve effecten merkbaar.

Wat is OCD?

OCD is een angststoornis. Iemand met OCD heeft steeds terugkerende dwanggedachten (obsessies) of dwanghandelingen (compulsies). Dwanggedachten zijn vaak voorkomende zich opdringende gedachten, beelden of opwellingen. Deze gedachten zijn erg hardnekkig en veroorzaken angst. Mensen met OCD vinden de gedachten zelf zinloos. Mensen weten dat de gedachten niet van buitenaf komen, maar dat ze ze zelf bedenken. De dwanggedachten gaan veel verder dan het zich zorgen maken over dagelijkse zaken. De dwanggedachten gaan vaak over ziektes, vuil, God, seks, de eigen agressie en over het maken van fouten met vreselijke afloop.

Dwanggedachten en dwanghandelingen

Over het algemeen wekken de dwanggedachten angst op. Om deze angst kwijt te raken gaat men handelingen verrichten. Deze handelingen worden dwangmatig (dwanghandelingen), maar zorgen er wel voor dat de angst, helaas vaak tijdelijk, afneemt. Veel voorkomende dwanggedachten gaan over iemand anders letsel toebrengen (neersteken, laten verdrinken), gewelddadige gedachten, godslasterlijke gedachten en twijfelen (bijvoorbeeld of je geen verkeerde dingen hebt gezegd).

De twee dwanghandelingen die het meest voorkomen, zijn het controleren en het schoonmaken (smetvrees). Ook in het hoofd kunnen dwanghandelingen voorkomen, zoals dingen moeten tellen, denken dat je homo bent (HOCD) of telkens opnieuw weer bidden.
Door de dwanghandeling uit te voeren denken mensen met OCD dat de dingen waar ze bang voor zijn, niet zullen gebeuren. Wanneer iemand bang is om anderen of zichzelf te besmetten zal diegene vaak handen, armen, kleren, of het hele huis op een bepaalde manier wassen/schoonmaken. Mensen die bang zijn voor rampen zullen vaak het licht, de kranen, stopcontacten, gaskranen en cheques blijven controleren. Ook dingen moeten aanraken, symmetrisch neerzetten, verzamelen of herhalen zijn dwanghandelingen.

Behandeling en resultaten met rTMS

Gemiddeld bestaat een behandeltraject bij rTMS International uit 20-30 behandelingen. Dit aantal is nodig om positieve, langdurige resultaten te bereiken. Voorafgaand aan een behandeling plannen wij een kennismakingsgesprek met u in. Dit gesprek is bedoeld om een duidelijker beeld te krijgen van uw OCD gerelateerde klachten. De behandelaar kan zo een goede inschatting maken van de slagingskans van de behandeling. Bij ruim 60 procent van de cliënten met OCD slaat een behandeling met rTMS aan en nemen de klachten met gemiddeld 60% af. Benieuwd wat rMTS voor u kan betekenen? Neem vandaag nog contact op voor een eerste kennismaking.

Korte werkwijze

rTMS staat voor repetitieve Transcraniële Magnetische hersenStimulatie (rTMS). Door middel van magnetische pulsen worden bepaalde hersengebieden gestimuleerd waardoor de communicatie tussen hersengebieden verbetert en depressie en dwang (OCD) gerelateerde klachten verdwijnen. De magnetische pulsen zijn afkomstig van een spoel die tijdens de behandeling boven het hoofd wordt geplaatst. Gedurende twintig minuten worden er magnetische pulsen richting de hersenen afgegeven.

Duur

20-30 sessies

Tarieven

Meer informatie

Tarieven


Afhankelijk van uw EEG en uw klachten wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. Gemiddeld zijn voor een blijvend effect 20-30 behandelingen nodig. De kosten van een rTMS behandeling zijn om deze reden nogal verschillend per persoon. Wij bespreken dit graag nader met u tijdens een kennismakingsgesprek.

Sluiten

Vergoeding

Aanvullend

Meer informatie

Vergoeding


Indien u aanvullend verzekerd bent wordt rTMS voor een gedeelte vergoed wanneer uw zorgverzekeraar een contract heeft met het NFG. Of een behandeling (met of zonder rTMS) vergoed wordt vanuit de aanvullende verzekering hangt af van uw verzekeraar. Het is verstandig om dit vooraf na te gaan bij uw verzekeraar. De verschillen tussen verzekeraars zijn groot: van een volledige vergoeding tot geen vergoeding. DSW vergoedt bijvoorbeeld niet.

Sluiten